Μέσα στο 2016 θα αναστείλουν τη λειτουργία τους το ΤΕΙ Αθήνας και το ΤΕΙ Πειραιά, σε περίπτωση που δεν αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση, προειδοποιούν οι Προέδροι των ΤΕΙ που βλέπουν ελλείψεις σε καθηγητές και άδεια τα ταμεία των ιδρυμάτων.

Λίγες μέρες πριν ξεκινήσει ο εθνικός διάλογος για την Παιδεία και με την κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι σχεδιάζει αναβάθμιση των ΤΕΙ παρά το ψαλίδι κατά 20% στον προϋπολογισμό, οι πρόεδροι αναφέρουν ότι δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν ούτε τη ΔΕΗ. Οι φοιτητές από τη άλλη ετοιμάζουν κινητοποιήσεις καταγγέλλοντας ότι υπάρχει ελλιπής εξοπλισμός, λίστες αναμονής για τη παρακολούθηση των εργαστηρίων και αλλαγές στα προγράμματα σπουδών εξαιτίας της απουσίας διδακτικού προσωπικού.

«Οι λειτουργικές μας δαπάνες φτάνουν τα 5 εκατ. ευρώ αλλά το υπουργείο Παιδείας προβλέπει 2.300.000 ευρώ. Δεν φτάνουν ούτε για τα μισά έξοδα. Πέρσι κλείσαμε τις τρύπες των λογαριασμών από τα αποθεματικά μας», αναφέρει στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος του ΑΕΙ ΤΤ Πειραιά Λάζαρος Βρυζίδης. «Το ίδιο αδιέξοδο αντιμετωπίζω και με το έκτακτο διδακτικό προσωπικό. Εχω 90 επιστημονικούς υπότροφους για τους οποίους χρειάζομαι 1.400.000 εκατ. ευρώ για τη μισθοδοσία τους. Από τον προϋπολογισμό μού διαθέτουν μόλις 110.000 ευρώ».

Ένα από τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΤΕΙ, είναι η απουσία μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, αφού στη πλειοψηφία τους τα ΤΕΙ λειτουργούν μόνο κατά 40% με μόνιμους. Σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν χθες φοιτητές των ΤΕΙ ανέφεραν ότι για το 2016, τα ΤΕΙ σε όλη τη χώρα έχουν τη δυνατότητα πρόσληψης 701 καθηγητών (για το 2013 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 1.080), από τους οποίους θα πρέπει να καλύψουν από τα αποθεματικά τους 647! Δηλαδή τους δίνεται κρατική χρηματοδότηση μόνο για 50 καθηγητές.

Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας Μιχάλης Μπρατάκος αναφέρει στον «Ε.Τ.» ότι τα αποθεματικά του φτάνουν μέχρι τον Ιούνιο του 2016. Δεν ισχύει το ίδιο όμως για τα περισσότερα περιφερειακά ΤΕΙ, των οποίων οι λογαριασμοί είναι άδειοι και κινδυνεύουν με αναστολή λειτουργίας πολύ νωρίτερα. «Εχουμε μείνει με 408 καθηγητές και με ένα διδακτικό κενό 195 ατόμων. Οι λειτουργικές δαπάνες του ιδρύματος φτάνουν τα 5.250.000 ευρώ, όταν ο προϋπολογισμός για το επόμενο έτος είναι 4.110.000 ευρώ. Χωρίς να υπολογίζω ότι για το έκτακτο προσωπικό χρειάζομαι 3 εκατ. ευρώ».

neopolis.gr