Με θέμα τη διμερή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας στους τομείς της έρευνας, της καινοτομίας και των επιστημών, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη συνάντηση εργασίας στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών με τίτλο «Ελληνο-Γερμανικές Ημέρες για την Έρευνα, την Καινοτομία και τους Νέους Επιστήμονες».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης, ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, Θωμάς Μαλούτας, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Παιδείας και Έρευνας της Γερμανίας, Τόμας Ραχέλ.


Οι περίπου 150 συμμετέχοντες παρακολούθησαν τον απολογισμό του πρώτου Ελληνο-Γερμανικού Προγράμματος Συνεργασίας για την Έρευνα και την Ανάπτυξη και συζήτησαν τις λεπτομέρειες ενός νέου προγράμματος συνεργασίας. Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί το μόνο διμερές ερευνητικό πρόγραμμα της Γερμανίας σε συνεργασία με άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τις εργασίες της συνάντησης άνοιξε με την ομιλία του ο κ. Μαλούτας, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε τη σημαντικότητα της ελληνο-γερμανικής συνεργασίας στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας. Επεσήμανε, επίσης, ότι η συνεργασία αυτή είναι μία από τις πιο εποικοδομητικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τονίζοντας, παράλληλα, ότι έχουν επενδυθεί για τον σκοπό αυτό εκατομμύρια ευρώ και από τις δύο πλευρές.

Στην παρέμβασή του ο κ. Ραχέλ, επεσήμανε ότι η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας και στις δύο χώρες. Υπογράμμισε επίσης πως οι δύο πλευρές θα πρέπει να συνεχίσουν την εποικοδομητική τους συνεργασία για την ανεύρεση νέων καινοτομιών και τεχνολογιών, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζονται εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Φωτάκης, δήλωσε ότι οι δύο χώρες πρόκειται να συνεχίσουν τη συνεργασία τους, προς όφελος τόσο της Ελλάδας όσο και της Γερμανίας.

Όπως ανακοινώθηκε οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε μια δεύτερη φάση διμερούς προγράμματος ερευνητικής συνεργασίας 3ετούς διάρκειας συνολικού προϋπολογισμού 18 εκατ. ευρώ, το οποίο θα επικεντρωθεί σε ένα εκτεταμένο φάσμα ερευνητικών πεδίων.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια των Ελληνο-Γερμανικών Ημερών Έρευνας, Καινοτομίας και Νέων Επιστημόνων οι δύο υπουργοί απένειμαν σε ομάδες νέων ερευνητών βραβεία για τις καλύτερες παρουσιάσεις των έργων τους. Τόσο ο κ. Φωτάκης όσο και ο κ. Ραχέλ εντυπωσιάστηκαν από την υψηλή ποιότητα της ερευνητικής συνεργασίας και το υψηλό επίπεδο των παρουσιάσεων των ομάδων.

zougla.gr