Δείτε την απάντηση του Υπουργού Παιδείας στην Ερώτηση του Βουλευτή Οικονόμου Βασίλης

Το ΥΠΠΕΘ προτίθεται να εξετάσει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο που αφορά στη χορήγηση πιστοποίησης γνώσης ξένης γλώσσας, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις σχετικές με το ως άνω θέμα υποβληθείσες προτάσεις.

Δείτε αναλυτικά την ερώτηση

Θέμα: «Πιστοποίηση ξένης γλώσσας για τους φοιτητές των Πανεπιστημίων»

Κύριε Υπουργέ,

Μετά από έντονες διαμαρτυρίες για ένα θέμα εξέχουσας σημασίας που αφορά πολλούς φοιτητές ΑΕΙ, θα πρέπει να λάβετε σοβαρές αποφάσεις άμεσα γι’ αυτούς. Συγκεκριμένα, αναφερόμαστε σε φοιτητές οι οποίοι έχουν συμμετάσχει με επιτυχία σε τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα ξένης γλώσσας και δεν λαμβάνουν αντίστοιχη βεβαίωση επαρκούς γνώσης της.

Η ξένη γλώσσα στα δημόσια πανεπιστήμια αξιολογείται και εξετάζεται από καθηγητές ΑΕΙ, οι οποίοι πληρούν τα ακαδημαϊκά προσόντα για την διδασκαλία, ενώ παράλληλα, υπάρχουν τμήματα στα οποία είναι υποχρεωτική η παρακολούθηση και η επιτυχής εξέταση των μαθημάτων ξένης γλώσσας για την απόκτηση πτυχίου.

Την ίδια στιγμή, δεκτή γίνεται η πιστοποίηση στον τομέα της γνώσης χειρισμού Η/Υ όσων έχουν παρακολουθήσει 4 τουλάχιστον πανεπιστημιακά μαθήματα Πληροφορικής ή γνώσης χειρισμού Η/Υ και κατέχουν πτυχίο Πανεπιστημιακής (Π.Ε) ή Τεχνολογικής (Τ.Ε) Εκπαίδευσης.

Γίνεται αντιληπτό ότι σε μια περίοδο υψηλής ανεργίας των νέων, η κατοχή διπλώματος ξένης γλώσσας είναι σημαντικό εφόδιο για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία, π.χ. στις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ για τη στελέχωση του Δημοσίου.
Ερωτάστε:
1. Πρόκειται να προχωρήσετε στην πιστοποίηση της επαρκούς γνώσης για τους φοιτητές των δημόσιων πανεπιστημίων;

-Ο-

ΕΡΩΤΩΝ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ"