Η τελευταία έκθεση του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, την οποία δημοσιοποίησε η «Κ», αποκάλυψε το πάρτι επιδομάτων προς συγκεκριμένη ομάδα διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών, αποδεικνύοντας τα περιθώρια ανάπτυξης σχέσεων διαπλοκής μέσα στα ΑΕΙ.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ

Η τελευταία έκθεση του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, την οποία δημοσιοποίησε η «Κ», αποκάλυψε το πάρτι επιδομάτων προς συγκεκριμένη ομάδα διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών, αποδεικνύοντας τα περιθώρια ανάπτυξης σχέσεων διαπλοκής μέσα στα ΑΕΙ.

Την περίοδο 2013-2014, επί πρυτανίας Θεοδόση Πελεγρίνη, οι υπάλληλοι του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ) του ΕΚΠΑ λάμβαναν τρία επιδόματα που δεν προβλέπονται από κανένα νόμο. Αποτέλεσμα ήταν «να δαπανηθούν από τα αποθεματικά του ΕΛΚΕ συνολικά 241.183 ευρώ για πρόσθετες αμοιβές, οι οποίες θεωρούνται παράνομες», όπως λέει η έκθεση που έχει σταλεί στο υπουργείο Παιδείας, στην ηγεσία του ΕΚΠΑ, στο Ελεγκτικό Συνέδριο, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, στην Ενιαία Αρχή Πληρωμής και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Η έκθεση ζητάει την αναζήτηση των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, καθώς και την αναζήτηση των πειθαρχικών και ποινικών ευθυνών και έχει προκαλέσει πονοκέφαλο σε πολλά γραφεία του ιδρύματος. Και όχι αδίκως.

Ο ΕΛΚΕ είναι η υπηρεσία που διαχειρίζεται τα κονδύλια που παίρνει το ΑΕΙ από τα ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα και την παροχή υπηρεσιών. Καθώς διαχειρίζονται κονδύλια (και στα μεγάλα ΑΕΙ το ύψος τους είναι σημαντικό), οι ΕΛΚΕ έχουν ουκ ολίγες φορές βρεθεί στο μάτι των ελεγκτικών μηχανισμών. Μάλιστα, τον Οκτώβριο του 2014 είχε ζητηθεί με εντολή του τότε πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να γίνει διαχειριστικός και οικονομικός έλεγχος στους ΕΛΚΕ των ΑΕΙ/ΤΕΙ για τα προηγούμενα πέντε έτη, αλλά έκτοτε τίποτε δεν δημοσιοποιήθηκε.

Η αποκάλυψη της υπόθεσης στο ΕΚΠΑ (έστω κι αν αυτά τα επιδόματα δόθηκαν μόνο για υπερωρίες που έκαναν διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΛΚΕ) αναδεικνύει τις σχέσεις διαπλοκής που μπορούν να αναπτυχθούν εντός των ΑΕΙ. Με τις πρόσθετες αμοιβές που δίνονται χωρίς θεσμοθετημένα κριτήρια, οι εκάστοτε πρυτανικές αρχές μπορούν να επενδύσουν (με τα λεφτά των άλλων) στη δημιουργία ενός πελατειακού συστήματος με υφισταμένους τους, οι οποίοι για να διατηρήσουν την προνομιακή σχέση, «μπορεί να είναι διαθέσιμοι για πλείστες άλλες υποθέσεις, από ψήφους σε εκλογές έως διευκολύνσεις και κινητοποιήσεις για ειδικούς λόγους», όπως λέει πανεπιστημιακός. Ηδη μέσα στο ΕΚΠΑ υπάλληλοι, που δεν βρίσκονται μεταξύ όσων μοιράστηκαν τα 241.183 ευρώ, δυσφορούν για την κατάσταση. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση συμφωνεί να αυξηθεί από 40% σε 50% το ποσοστό των λειτουργικών εξόδων κάθε ΑΕΙ που μπορεί να καλυφθούν από τον ΕΛΚΕ, ενώ προτείνει οι διοικητικοί υπάλληλοι να ψηφίζουν για εκλογές πρύτανη (όπως στον νόμο-πλαίσιο επί ΠΑΣΟΚ), ενώ βρίσκονται σε σχέση εξάρτησης με τον πρύτανη. Ουσιαστικά, λάδι στους μηχανισμούς της διαπλοκής ρίχνουν η πανεπιστημιακός και αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου και όσοι, όπως η ίδια, πιστεύουν ότι τα πανεπιστήμια μπορούν να λειτουργήσουν ξεχνώντας τον επί ΠΑΣΟΚ εαυτό τους. Εκτός κι αν η Σία Αναγνωστοπούλου θέλει να μιμηθεί τις ένδοξες ημέρες του ΠΑΣΟΚ.

kathimerini.gr