Εξήντα καθηγητές και υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη 30 κινεζικών πανεπιστημίων θα φιλοξενηθούν σήμερα στο ΤΕΙ Αθήνας, καθώς τα ελληνικά πανεπιστήμια και ΤΕΙ εντείνουν τις προσπάθειές τους να προσελκύσουν φοιτητές και σπουδαστές από την Κίνα. Με βάση την έκθεση του ΟΟΣΑ «Education at a Glance 2015», σε όλο τον κόσμο εκτός της χώρας τους σπουδάζουν περί τα 4,5 εκατομμύρια φοιτητές, εκ των οποίων το 53% είναι από χώρες της Ασίας, κατά κύριο λόγο από την Κίνα.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στο συνεδριακό κέντρο του ΤΕΙ Αθήνας, οκτώ κινεζικά πανεπιστήμια θα υπογράψουν πρωτόκολλα συνεργασίας με το ΤΕΙ, ενώ στην εκδήλωση αναμένεται να παραστούν ο πρέσβης της Κίνας H. E. Zou Xiaoli και οι πρόεδροι της Συνόδου Πρυτάνεων Θάνος Δημόπουλος και της Συνόδου Προέδρων Ερευνητικών Κέντρων Γιάννης Ιωαννίδης. Οπως εξήγησε, μιλώντας χθες στην «Κ», ο πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας και πρόεδρος της Συνόδου των Προέδρων ΤΕΙ Μιχάλης Μπρατάκος, το ΤΕΙ Αθηνών θα παρουσιάσει στους Κινέζους ακαδημαϊκούς τους τομείς που αναπτύσσει (π.χ. προπτυχιακά, μεταπτυχιακά και ερευνητικά προγράμματα), διευρευνώντας τις προοπτικές μιας συνεργασίας με κινεζικά πανεπιστήμια σε επίπεδο προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών. Αλλωστε, η κινεζική αποστολή επισκέπτεται ευρωπαϊκές χώρες –επόμενος σταθμός της η Ισπανία– στο πλαίσιο μιας προσπάθειας η κινεζική τριτοβάθμια εκπαίδευση να μελετήσει το Σύστημα της Μπολόνια και να επιδιώξει συνεργασίες με τα ευρωπαϊκά ΑΕΙ.

Η ελληνική πλευρά στοχεύει στην προσέλκυση Κινέζων σπουδαστών σε προγράμματα με δίδακτρα και τη συνεργασία με κινεζικά ΑΕΙ και ερευνητικά κέντρα. Βέβαια, ήδη πολλά ΑΕΙ (π.χ. ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, Παν. Κρήτης) έχουν συνεργασίες με κινεζικά ιδρύματα, ενώ χθες το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου προχώρησε στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το National University of Defense Technology της Κίνας. Είχε προηγηθεί ανταλλαγή επισκέψεων αντιπροσωπειών των δύο πανεπιστημίων το 2014 και το 2015.

Τα κολέγια

Παρότι η αρμόδια για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου θα απευθύνει χαιρετισμό στη σημερινή εκδήλωση, το υπουργείο φαίνεται να μην προσφέρει στήριξη στις αναγνωρισμένες εκπαιδευτικές δομές, όπως τα κολέγια, για να προσελκύσουν Κινέζους σπουδαστές. Την ίδια στιγμή που τα ΑΕΙ των δυτικών χωρών εντείνουν την ίδια προσπάθεια, τα ελληνικά κολέγια που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας ως παραρτήματά τους χάνουν τη μάχη, αφού οι Κινέζοι αρμόδιοι δηλώνουν ότι προτιμούν πανεπιστήμια αντί για τα παραρτήματά τους, όπως είναι τα ελληνικά κολέγια.

kathimerini.gr/