ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ

«Χρειάζεται η πολιτεία να έχει σχέδιο για την εκπαίδευση των προσφύγων, ώστε στο πλαίσιο αυτό να μπορέσει να συνδράμει ένα πανεπιστήμιο» λέει, μιλώντας στην «Κ», ο Στέφανος Γκρίτζαλης, πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου το οποίο έχει τμήματα στα νησιά (Λέσβο, Σάμο, Χίο) που δέχονται πρώτα το κύμα μεταναστών που εισέρχονται στην Ελλάδα. Για τον λόγο αυτό η Σύνοδος Πρυτάνεων επιλέγει να συνεδριάσει –με θέμα την εκπαιδευτική συνδρομή στους πρόσφυγες– το Σάββατο 2 Απριλίου στη Μυτιλήνη, με την παρουσία της αν. υπουργού Παιδείας Σίας Αναγνωστοπούλου.

Ειδικότερα, όπως εξήγησε χθες στην «Κ» ο κ. Γκρίτζαλης, για την ανάπτυξη προγραμμάτων εκπαιδευτικού χαρακτήρα απαραίτητο είναι να γίνει γνωστό πόσοι μετανάστες θα μείνουν στην Ελλάδα, για πόσο χρονικό διάστημα και σε ποιες περιοχές. Αυτό είναι το βασικό αίτημα των πρυτάνεων, ώστε τα πανεπιστήμια να διερευνήσουν το περιεχόμενο των προγραμμάτων που μπορούν να διοργανωθούν προς τους πρόσφυγες. Βέβαια, καθώς απευθύνονται σε φοιτητές ή νέους αποφοίτους, τα πανεπιστήμια μπορούν να επικεντρωθούν στον τομέα της κατάρτισης και κυρίως στην ανάπτυξη σεμιναρίων για την Ελλάδα και την Ευρώπη και τις δομές τους. Επίσης, μπορεί να βοηθήσουν τους μετανάστες στην εκμάθηση αγγλικών ή ελληνικών.

Από την πλευρά του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Θάνος Δημόπουλος, πρότεινε με επιστολή του στην Ενωση Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων «την ένταξη φοιτητών και ακαδημαϊκών προσφύγων στο ακαδημαϊκό/επιστημονικό περιβάλλον της Ελλάδας» όπως λέει. «Για τον σκοπό αυτό θα μπορούσαμε να εξετάσουμε πρόγραμμα ειδικών ερευνητικών ενισχύσεων/υποτροφιών σπουδών. Αυτό θα βοηθούσε τόσο τα άτομα αυτά να ενταχθούν καλύτερα στο νέο τους περιβάλλον, συνεχίζοντας τις ακαδημαϊκές τους δραστηριότητες, όσο και τις χώρες φιλοξενίας στων οποίων την επιστημονική και οικονομική τους ζωή θα εισάγονταν πιο ομαλά οι συγκεκριμένοι πρόσφυγες» αναφέρει στην επιστολή.

kathimerini.gr