Αντ’ αυτών θα αποφασίζει πλέον η Σύγκλητος, καθώς δεν θα μπορούν να έχουν απαρτία.

kathimerini.gr

Διά της... διολισθήσεως αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας να ξεπεράσει τον σκόπελο των αντιρρήσεων των Ευρωπαίων εταίρων για την κατάργηση των Συμβουλίων (Σ.Ι.) στα ΑΕΙ. Η παράταση της θητείας των Σ.Ι., την οποία αποφάσισε η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, αρμόδια για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, Σία Αναγνωστοπούλου, και η μη προκήρυξη νέων εκλογών δημιουργεί προβλήματα απαρτίας σε Σ.Ι., καθώς μέλη τους συνταξιοδοτούνται. Μεταξύ αυτών, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», περιλαμβάνεται το Σ.Ι. του εμβληματικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ετσι, τα Σ.Ι. θα εξακολουθούν μεν να υπάρχουν αλλά, καθώς δεν θα μπορούν να έχουν απαρτία, δεν θα μπορούν να λειτουργούν, με αποτέλεσμα να αποφασίζει αντ’ αυτών η Σύγκλητος, όπως φρόντισε εγκαίρως να νομοθετήσει η κυβέρνηση προβλέποντας την εξέλιξη αυτή.

Eως 31 Αυγούστου 2017

Ειδικότερα, η κ. Αναγνωστοπούλου, χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψιν της τη γνώμη των μελών των Σ.Ι., παρατείνει τη θητεία τους έως τις 31 Αυγούστου 2017, καθώς σε αντίθετη περίπτωση, με βάση τον ισχύοντα νόμο, οι πρυτάνεις θα έπρεπε έως τα τέλη Mαΐου να προκηρύξουν εκλογές για τα νέα Σ.Ι. Η απόφαση της κ. Αναγνωστοπούλου αποτυπώνει την πρόθεση του υπουργείου να ακυρώσει στην πράξη τον ρόλο των Σ.Ι., αντί να τα καταργήσει όπως ήταν η προγραμματική εξαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να δυσαρεστήσει τους εταίρους που εμμένουν στην ανάγκη νέου διοικητικού μοντέλου στα ΑΕΙ. Επισήμως, βέβαια, το υπουργείο διατείνεται ότι είναι καλό να μην προκηρυχθούν εκλογές για νέα Σ.Ι., προτού ξεκαθαρίσει ο νέος τους χαρακτήρας (γνωμοδοτικός ή ελεγκτικός). Βεβαίως, ο εθνικός διάλογος ολοκληρώνεται και η ηγεσία του υπουργείου έχει προχωρήσει σε εξαγγελία νομοθετημάτων, όπως για το γυμνάσιο και για τις μεταπτυχιακές σπουδές. Γιατί δεν ξεκαθαρίζει τη θέση της για τα Σ.Ι.;

Μπροστά στην «διά της πλαγίας» απαξίωση, πανεπιστημιακοί σε ΑΕΙ του εξωτερικού που μετέχουν σε Σ.Ι. δηλώνουν πρόθεση να παραιτηθούν, ενώ προβλήματα θα υπάρξουν και με τις συνταξιοδοτήσεις πανεπιστημιακών με τη λήξη του ακαδημαϊκού έτους, τον προσεχή Αύγουστο. Στο Σ.Ι. του ΕΚΠΑ θα συνταξιοδοτηθούν δύο πανεπιστημιακοί, με αποτέλεσμα τα εναπομείναντα μέλη να περιορίζονται σε επτά στα 15 (είχαν προηγηθεί και άλλες παραιτήσεις, ενώ δεν ορίσθηκε εκπρόσωπος των φοιτητών).

H δικογραφία στο αρχείο

Τέλος, στο αρχείο ετέθη η δικογραφία, στο πλαίσιο έρευνας που ασκήθηκε κατά του κ. Θεοδόση Πελεγρίνη όταν ήταν πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, κατόπιν αιτήσεως του τότε υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου για τυχόν τέλεση αξιόποινων πράξεων και για τυχόν ευθύνες του πρύτανη κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών το φθινόπωρο του 2013. Τότε το Πανεπιστήμιο Αθηνών είχε παραλύσει από τις κινητοποιήσεις των διοικητικών υπαλλήλων, που αντιδρούσαν στο μέτρο της διαθεσιμότητας.