Πρόσκληση στους Κύπριους νέους να προτιμήσουν τα ελληνικά αντί των βρετανικών πανεπιστημίων, απευθύνει το ελληνικό υπουργείο Παιδείας, την ίδια στιγμή που προωθεί την εξίσωση των Κυπρίων φοιτητών σε ελληνικά ΑΕΙ/ΤΕΙ, με τους Ελληνες φοιτητές.

Ειδικότερα, χθες ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης και η αναπληρώτριά του, αρμόδια για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, Σία Αναγνωστοπούλου συναντήθηκαν με τον υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου Κώστα Καδή. «Ενας μεγάλος αριθμός Κυπρίων πήγαινε μέχρι τώρα για λόγους πολιτισμικούς και οικονομικούς στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ισως τώρα τεθούν εμπόδια οικονομικής φύσεως, για αυτό θέλω η συζήτηση που θα κάνουμε, ξεκινώντας και λύνοντας προβλήματα, να διευκολύνει την έλευση Κυπρίων στα ελληνικά ΑΕΙ. Είναι καθήκον πέρα από όλα τα άλλα», είπε ο υπουργός.

Επίσης, ο κ. Φίλης ανέφερε ότι οι Κύπριοι που θα σπουδάσουν ή σπουδάζουν στην Ελλάδα πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα μετεγγραφής με τους Ελληνες φοιτητές (έδωσε μάλιστα το παράδειγμα ότι αν μία οικογένεια έχει δύο παιδιά-φοιτητές στην Ελλάδα θα θέλει να βρίσκονται στην ίδια πόλη), προσθέτοντας ότι συμφωνεί να παίρνουν αναβολή οι εγγεγραμμένοι στα ΑΕΙ/ΤΕΙ που είναι στρατιώτες και υπηρετούν στην Εθνική Φρουρά της Κύπρου. Για το ζήτημα της δυνατότητας των Κυπρίων να επιλέγουν αν θα εισέρχονται στα ελληνικά ΑΕΙ ως ομογενείς ή Ευρωπαίοι πολίτες, ο υπουργός ανέφερε ότι είναι θετικός να έχουν δικαίωμα επιλογής με την προϋπόθεση ότι δεν θα δημιουργηθούν προβλήματα με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Για το θέμα των υποτροφιών των Κυπρίων φοιτητών, εκφράστηκε η διάθεση να διευρυνθούν.

Πάντως, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, «τα θέματα που τέθηκαν αφορούσαν τις σπουδές των 10.000 Κυπρίων φοιτητών στη Βρετανία ύστερα από το Brexit». Η διατύπωση δημιουργεί την εντύπωση ότι το ελληνικό υπουργείο ανοίγει τις πύλες των ΑΕΙ της χώρας στους Κυπρίους που σπουδάζουν τώρα στη Βρετανία, και άρα το ίδιο θα κάνει για τους 13.000 Ελληνες. Ωστόσο, υψηλόβαθμες πηγές του υπουργείου διευκρίνισαν στην «Κ» ότι τα σχέδια αφορούν όσους Κυπρίους θελήσουν να σπουδάσουν στο εξωτερικό.

kathimerini.gr/