«Όπισθεν ολοταχώς» κάνει το υπουργείο Παιδείας στην εφαρμογή της διάταξης για τις κλειστές διαδικασίες εκλογής των διδάκτορων ΕΔΙΠ (ειδικό διδακτικό προσωπικό) σε θέσεις λεκτόρων στα ΑΕΙ

tovima.gr

{ad}

«Όπισθεν ολοταχώς» κάνει το υπουργείο Παιδείας στην εφαρμογή της διάταξης για τις κλειστές διαδικασίες εκλογής των διδάκτορων ΕΔΙΠ (ειδικό διδακτικό προσωπικό) σε θέσεις λεκτόρων στα ΑΕΙ μετά την κατακραυγή που δέχθηκε από τη συντριπτική πλειονότητα της πανεπιστημιακής κοινότητας της χώρας, αλλά και τις αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου.
Με κατεπείγουσα εντολή που έστειλε σήμερα στα πανεπιστήμια το υπουργείο Παιδείας, ενημερώνει τις διοικήσεις τους να μην εφαρμόσουν τη σχετική διάταξη μέχρι νεωτέρας.
Όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες του «Βήματος», για το θέμα υπήρξαν οξύτατες διαφωνίες μεταξύ του υπουργου Παιδείαας κ. Νίκου Φίλη και της αναπληρώτριας υπουργού κυρίας Σίας Αναγνωστοπούλου, με την ανάμειξη και συνδικαλιστών των μελών ΕΔΙΠ στα ΑΕΙ που φέρονται να πρόσκεινται στο κυβερνητικό κόμμα. Παράλληλα, «βροχή» έπεσαν τα διαβήματα οργής στο κτίριο του Αμαρουσίου και από πανεπιστημιακούς.
Υπενθυμίζεται ότι η διάταξη αυτή ψηφίστηκε και δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ υπό τον Ν.4415/2016 (ΦΕΚ Α' 159/6.9.2016) που ψηφίσθηκε πρόσφατα.
Τις νέες κατευθύνσεις του το υπουργείο Παιδείας συμπεριέλαβε σε «εξαιρετικά επείγουσα ενημέρωση» η οποία στάλθηκε ηλεκτρονικά πιρν από λίγα λεπτά (19:45 της Τετάρτης) στις πρυτανείες όλων των ιδρυμάτων της ανώτατης εκπαίδευσης.
Στην ενημέρωση αυτή περιλαμβάνεται επιστολή της κυρίας Αναγνωστοπούλου, η οποία αναφέρει ότι «επιβάλλεται η αναστολή της διαδικασίας εφαρμογής» του τρίτου εδαφίου της παρ. 2 του άρθρου 61 του νόμου αυτού.
Πρόκειται βέβαια για τη διάταξη που αφορά στο δικαίωμα μελών ΕΔΙΠ και ΕΕΠ να ζητήσουν ένταξη σε «μόνιμη προσωποπαγή θέση λέκτορα».
Η αναστολή συμβαίνει «λόγω αδυναμίας υλοποίησης» της διάταξης αυτής και «επίκειται αλλαγή» της, οπότε «για λόγους ασφάλειας δικαίου» θα ακολουθήσει «νεότερη νομοθετική ρύθμιση».
Παραμένει βέβαια διάταξη που δημιουργεί επίσης μεγάλο πρόβλημα στη λειτουργία των ΑΕΙ, η οποία δίνει τη δυνατότητα σε διοικητικό προσωπικό των ανωτάτων ιδρυμάτων να εξελίσσεται σε θέσεις ΕΤΕΠ (τεχνικό εργαστηριακό προσωπικό), κάτι που αναμένεται να αποψιλώσει τις ήδη προβληματικές διοικητικες υπηρεσίες τους.