Στην έγκριση επιπλέον 500 θέσεων μελών ΔΕΠ για την ενίσχυση των ΑΕΙ προέβη το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Η κατανομή των θέσεων θα ακολουθήσει τις επόμενες μέρες, ενώ έχουν προαναγγελθεί άλλες 500 θέσεις και για το 2019. Έπειτα από έξι χρόνια, κατά τα οποία δεν έγινε καμία πρόσληψη καθηγητών στα δημόσια ανώτατα ιδρύματα, σε βάθος τριών χρόνων θα γίνουν συνολικά 1.500 προσλήψεις.

Σε ό,τι αφορά τις πρώτες 500 θέσεις που πιστώθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 (364 θέσεις στα πανεπιστήμια και 136 στα ΤΕΙ), ήδη διαβιβάζονται στα ιδρύματα. Το υπουργείο Παιδείας απευθύνει έκκληση σε πρυτάνεις και προέδρους που δεν έχουν προκηρύξει τις προσλήψεις να το κάνουν άμεσα, ώστε να διαβιβαστούν οι θέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου (Ν. 4405/2016) για τις εξελίξεις υπηρετούντων καθηγητών και λεκτόρων οδήγησε στην ανάγκη επικαιροποίησης όσων αφορούν εξελίξεις με ημερομηνία υποβολής αίτησης μετά τις 11.5.2016, συν όσες αφορούν πλήρωση νέων θέσεων καθηγητών. Επικαιροποιημένες προκηρύξεις έχουν εκδώσει προς ώρας οκτώ πανεπιστήμια και τέσσερα ΤΕΙ.

Να μην εφαρμοστεί η ρύθμιση για τους λέκτορες

Σχετικά με την επίμαχη διάταξη για τους λέκτορες και ερευνητές, που ψηφίστηκε προ ημερών, αναμένεται να αντικατασταθεί από νέα λόγω των αντιδράσεων. Εγκύκλιο να μην την εφαρμόσουν τα ιδρύματα έχει ήδη στείλει το υπουργείο Παιδείας.

Η ισχύουσα, πάντως, ρύθμιση αφορά περίπου 2.000 άτομα που εργάζονται στα ΑΕΙ ως λέκτορες ή ερευνητές (ΕΕΠ και ΕΔΙΠ). Προβλέπει ότι μέλη Ειδικού Επιστημονικού και Ερευνητικού Διδακτικού Προσωπικού των ΑΕΙ που πληρούν τις προϋποθέσεις εκλογής τους στη βαθμίδα του λέκτορα (κατά το νομικό πλαίσιο του 1982) έχουν δικαίωμα να ζητήσουν την ένταξή τους σε μόνιμη προσωποπαγή θέση λέκτορα έπειτα από κρίση.

Οι πρυτανικές αρχές αντέδρασαν υπερασπιζόμενες την ανάγκη να είναι ανοιχτή η σχετική διαδικασία, δηλαδή να υπάρχει προκήρυξη για τη σχετική εξέλιξη σε λέκτορα. Όμως ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΙΠ) τονίζει ότι κάτι τέτοιο είναι οπωσδήποτε αναγκαίο για τα ιδρύματα, δεδομένου του αδιεξόδου στο οποίο έχουν πλέον περιέλθει. “Η ρύθμιση δεν θέτει χρονικά περιθώρια υποβολής αιτήσεων, ώστε να θεωρηθεί είτε φωτογραφική είτε ότι 'εκβιάζει' τα τμήματα να αποδεχθούν μη αξιόλογες αιτήσεις” σημειώνει.

Μ.ΚΩ. avgi.gr/