Ευθύνες στα ΑΕΙ επιρρίπτει το υπουργείο Παιδείας για την καθυστέρηση προκήρυξης των 1.000 θέσεων εργασίας που έχουν εγκριθεί από τα συναρμόδια υπουργεία για τη στελέχωση των ιδρυμάτων.

“Αδικαιολόγητη ολιγωρία” χαρακτηρίζει, έτσι, το γεγονός πως “μόνο 197 από τις 500 θέσεις έχουν προκηρυχθεί από τα ιδρύματα”. “Από τις 364 θέσεις που έχουν κατανεμηθεί στα 22 πανεπιστήμια και τις 136 θέσεις στα 13 ΤΕΙ και την ΑΣΠΑΙΤΕ, βρίσκονται προς δημοσίευση 158 προκηρύξεις για 8 πανεπιστήμια και 39 προκηρύξεις για 4 ΤΕΙ, αντίστοιχα”, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου.

“Είναι απορίας άξιον, πρυτάνεις και πρόεδροι των ΑΕΙ -που κατά τα άλλα κόπτονται για την ακαδημαϊκότητα και τη λειτουργία των ιδρυμάτων- να καθυστερούν τόσο πολύ την προκήρυξη των θέσεων” υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να τονίζει ότι “δεν θα ανεχτεί αντιπολίτευση στην πλάτη των νέων επιστημόνων και της απρόσκοπτης λειτουργίας των ΑΕΙ. Τα ιδρύματα που δεν προωθούν την πολιτική ανανέωσης του διδακτικού τους προσωπικού και δεν προκηρύσσουν τις εξασφαλισμένες θέσεις, θα εξαιρεθούν από την επόμενη διαδικασία. Οι Σύνοδοι των πρυτάνεων και των προέδρων των ΑΕΙ οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους”.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Φεβρουάριο πιστώθηκαν για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 500 θέσεις μελών ΔΕΠ. Μέσα στον Μάιο από το υπουργείο Παιδείας κατατέθηκε αίτημα στα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών για τις πιστώσεις, που εγκρίθηκαν στη συνέχεια από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Ακολούθησαν οι προκηρύξεις των θέσεων από τα ιδρύματα, ωστόσο η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου (Ν. 4405/2016) για τις εξελίξεις υπηρετούντων καθηγητών και λεκτόρων οδήγησε στην ανάγκη επικαιροποίησης όσων αφορούν εξελίξεις με ημερομηνία υποβολής αίτησης μετά τις 11.5.2016, συν όσες αφορούν πλήρωση νέων θέσεων καθηγητών.

Την περασμένη εβδομάδα εγκρίθηκαν επιπλέον 500 θέσεις, ενώ προαναγγέλλονται κι άλλες 500 έως το 2019.

avgi.gr