Πόλεμος ενόψει, ανάμεσα στο υπουργείο Παιδείας και τα ΑΕΙ/ΤΕΙ, καθώς την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τη λειτουργία των σπουδών.

Πόλεμος ενόψει, ανάμεσα στο υπουργείο Παιδείας και τα ΑΕΙ/ΤΕΙ, καθώς την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τη λειτουργία των μεταπτυχιακών σπουδών. Επίσης, αποκλείεται το νομοσχέδιο να περιέχει και διατάξεις που επαναφέρουν στη διοίκηση των ΑΕΙ τους φοιτητές.

Η Σύνοδος Πρυτάνεων έχει αποφανθεί αρνητικά στις προθέσεις του υπουργείου να ορίσει πλαφόν στα δίδακτρα των μεταπτυχιακών προγραμμάτων και, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», κάνει ευθέως λόγο για πλήγμα στο συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τα μεταπτυχιακά προγράμματα αναμένεται να διακριθούν σε δύο κατηγορίες:

• Στα ερευνητικά μεταπτυχιακά, τα οποία θα μπορούν να οδηγήσουν σε διδακτορικό και θα είναι δωρεάν.

• Στα «επαγγελματικής εξειδίκευσης», όπως θα ονομάζονται, στα οποία θα υπάρχουν δίδακτρα αλλά με πλαφόν, το οποίο θα οριστεί με βάση την υπάρχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας, όπως ορίζει και παλαιότερη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το πλαφόν αναμένεται να ορισθεί στα 5.000 ευρώ.

Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ προσφέρονται 737 προγράμματα, εκ των οποίων 628 σε πανεπιστήμια (85% του συνόλου) και 109 σε ΤΕΙ (15%). Το αντικείμενο των περισσοτέρων αφορά τις τεχνολογικές επιστήμες, ακολουθούν οι επιστήμες οικονομίας - διοίκησης και υγείας. Ωστόσο, το αντικείμενο μεγάλου αριθμού προγραμμάτων είναι διεπιστημονικό. Δωρεάν είναι τα 214 προγράμματα (29%) και με δίδακτρα τα 523 (71%). Στα ΤΕΙ το σύνολο είναι με δίδακτρα. Το ύψος των διδάκτρων κυμαίνεται έως και 15.000 ευρώ. Από τα έσοδα που έχουν τα ΑΕΙ από τα δίδακτρα, σύμφωνα με το άρ. 8 του Ν.3685/2008, το 25% δίνεται για κάλυψη λειτουργικών εξόδων των Ιδρυμάτων στο πλαίσιο των οποίων λειτουργούν τα προγράμματα. Το 10% είναι παρακράτηση των ΕΛΚΕ. Το υπόλοιπο 65% καλύπτει λειτουργικά έξοδα του προγράμματος, στα οποία περιλαμβάνονται και αμοιβές προσωπικού. Οπως διαπιστώνει έκθεση του υπουργείου, οι αμοιβές προσωπικού ως ποσοστό των λειτουργικών εξόδων παρουσιάζουν εύρος από 15% έως 100% του προϋπολογισμού του προγράμματος.

Από την πλευρά τους, οι πανεπιστημιακοί θεωρούν ότι τυχόν κατάργηση των διδάκτρων θα πλήξει την ανταγωνιστικότητα των μεταπτυχιακών – που επίσης δίνουν εργασία σε πολλούς νέους επιστήμονες και εξασφαλίζουν εισφορές.

kathimerini.gr/