Τα ΤΕΙ θέλουν να γίνουν... πανεπιστήμια. Ζητούν από το υπουργείο Παιδείας να μετονομαστούν σε Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών και να ξεκινήσουν άμεσα να δίνουν διδακτορικά...
Σχετική πρόταση είχε καταθέσει ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής κ. Κώστας Γαβρόγλου σε πόρισμά του στον εθνικό διάλογο για την Παιδεία πριν από μερικούς μήνες. Όμως η πρόταση αυτή συνοδευόταν από «διαλογή» βάσει συγκεκριμένων αξιολογικών κριτηρίων και εκτεταμένο πρόγραμμα συγχωνεύσεων.
Όπως ανέφερε μάλιστα η σχετική πρόταση, θα μπορούσαν να μετεξελιχθούν τα ΤΕΙ σε μια ενιαία μορφή με τα πανεπιστήμια της χώρας, αλλά «η λειτουργία ΤΕΙ που προσελκύουν ελάχιστους φοιτητές ή ταυτίζονται θεματικά με αντίστοιχα πανεπιστημιακά Τμήματα πρέπει να αντιμετωπισθούν με ένα πρόγραμμα λελογισμένων συγχωνεύσεων».
Το θέμα έτσι, μέσω της αιφνίδιας πρόσφατης προσπάθειας του ΤΕΙ Αθήνας να μετονομαστεί σε Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών έπειτα από σχετική απόφαση της γενικής συνέλευσής του, φτάνει στο υπουργείο Παιδείας υπό την απειλή νέας έντασης στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας.
Και αυτό επειδή τα πανεπιστήμια και οι διοικήσεις τους είναι προφανές ότι θα αντιδράσουν σε κάτι τέτοιο, ενώ εκείνες των ΤΕΙ επίσης δεν θα δεχτούν το «χρίσμα», μόνο εφόσον κλείσουν ή συγχωνευτούν τα τμήματά τους που δεν θα περάσουν την... αξιολόγηση.
Σε συνάντηση την προέδρων των ΤΕΙ σήμερα, Δευτέρα, με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα μεταπτυχιακά (για μια ακόμη φορά μένει πίσω, καθώς η διαβούλευση που ξεκίνησε σε αυτό αναμένεται να παραταθεί), οι διοικήσεις των ΤΕΙ αποφάσισαν να επεκταθούν και στα θέματα συνολικής ταυτότητάς τους.
Είχε προηγηθεί απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΤΕΙ Αθήνας να προτείνει προς το υπουργείο Παιδείας τη μετονομασία του Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών. Όπως λέει ο πρόεδρος του ιδρύματος κ. Μιχάλης Μπρατάκος στο «Βήμα» βέβαια, αυτό αποτελεί μια πρόταση προς το υπουργείο Παιδείας ενώ πρέπει να ζητηθεί και η γνώμη της Αρχής για τη Διασφάλιση των Ανώτατης Ποιότητας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (ΑΔΙΠ).
Την απόφαση αυτή αποφάσισαν να υιοθετήσουν και να καταθέσουν σχετική πρόταση προς το υπουργείο Παιδείας και οι πρόεδροι των ΤΕΙ μετά τη σημερινή συνάντησή τους.
Να υπενθυμίσουμε ότι η σχετική πρόταση Γαβρόγλου βέβαια περιείχε τα σημεία: Συγχώνευση ομώνυμων / ομολόγων μονάδων και για τα πανεπιστήμια ενοποίηση ομοειδών τμημάτων που βρίσκονται σε ιδρύματα της ίδιας γεωγραφικής ζώνης, αλλά ανήκουν σε διαφορετικά ιδρύματα.
Αναστολή λειτουργίας ΤΕΙ και όλα από την αρχή για τα μεταπτυχιακά
Σε κοινό «μέτωπο» με τα πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ ζητούν συζήτηση από την αρχή και εφ' όλης της ύλης για τις μεταπτυχιακές σπουδές (στις οποίες, όπως είναι γνωστό, το υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να βάλει πλαφόν 1.500 ευρώ στα δίδακτρα), ενώ αποφάσισαν να προχωρήσουν σε προειδοποιητική αναστολή λειτουργίας των ιδρυμάτων τους για μια ημέρα εάν ως τις 13 Οκτωβρίου δεν εκδοθεί η απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου για την πρόσληψη εκτάκτου εκπαιδευτικού προσωπικού.
Κατόπιν αυτών, το υπουργείο Παιδείας φαίνεται ότι κάνει για άλλη μια φορά πίσω στο νομοσχέδιό του για τις μεταπτυχιακές σπουδές και συζητάει να παρατείνει την ημερομηνία λήξης της δημόσιας διαβούλευσης για το θέμα.