Η διαβούλευση του ν/σ ολοκληρώθηκε το Σάββατο, με τις ηγεσίες των ιδρυμάτων να τηρούν... σιγήν ιχθύος, παρόλο που η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου επανειλημμένα είχε ζητήσει τη συμβολή τους

Ακόμη δεν έχουν καταθέσει συγκεκριμένες αλλαγές στο νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά οι πρυτάνεις και πρόεδροι των ΑΕΙ, παρά τις διαφωνίες που δεν παραλείπουν ανά πάσα στιγμή να εκφράζουν. Ενώ είχε ζητηθεί από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων, που έγινε την Παρασκευή και το Σάββατο, να διατυπώσει τις προτάσεις της, αυτή αρκέστηκε να ανακοινώσει -και πάλι- εκείνα που θεωρεί κρίσιμα σημεία: “Οι διαδικασίες και τα κριτήρια αξιολόγησης των προγραμμάτων που θα διασφαλίζουν υψηλή ποιότητα και διεθνείς προδιαγραφές, η δυνατότητα δημιουργίας προγραμμάτων εξ αποστάσεως, η ακριβής αποτύπωση του κόστους λειτουργίας τους, η πρόσβαση των οικονομικά αδύνατων φοιτητών, η δυνατότητα της πολιτείας να στηρίξει τα προγράμματα με πόρους, καθώς και το ζήτημα των διδάκτρων”.

Το τελευταίο αποτελεί το σημείο “συμπύκνωσης” των βασικών διαφωνιών εκ μέρους των διοικήσεων των ιδρυμάτων, αφού με το εν λόγω σχέδιο νόμου τα δίδακτρα δεν μπορούν να ξεπερνούν πάνω από τα 1.760 ευρώ ανά μεταπτυχιακό. Μάλιστα, προβλέπεται έγκριση του προϋπολογισμού τους από το υπουργείο προτού τα δίδακτρα επιβληθούν. Η ρύθμιση αυτή αποτελεί προσπάθεια να καμφθούν οι οικονομικοί φραγμοί σε βάρος εκατοντάδων φοιτητών και νέων επιστημόνων, αλλά κυρίως να “σπάσει” το σύστημα που οδηγεί σε ιδιαίτερα παχυλές αμοιβές καθηγητών μέσα από τα μεταπτυχιακά. Άλλες διατάξεις ορίζουν ότι αμείβονται με όριο αποδοχών το 20% των ακαθάριστων αποδοχών της βαθμίδας τους και όχι για το πρώτο μεταπτυχιακό.

Η διαβούλευση του ν/σ ολοκληρώθηκε το Σάββατο, με τις ηγεσίες των ιδρυμάτων να τηρούν... σιγήν ιχθύος, παρόλο που η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου επανειλημμένα είχε ζητήσει τη συμβολή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ατύπως θα λάβουν εκ νέου χρονική πίστωση, για να καταθέσουν εγγράφως τις προτάσεις τους, ωστόσο έχει καταστεί σαφές ότι το νομοσχέδιο θα προχωρήσει αν αποφασίσουν να μη συμμετέχουν. Κύκλοι της Σ. Αναγνωστοπούλου τονίζουν ότι η συζήτηση για τα μεταπτυχιακά έχει εξαντληθεί, διαψεύδοντας τα σενάρια περί “μεικτής επιτροπής” στελεχών του υπουργείου Παιδείας και Πρυτάνεων που θα διαβουλευθεί εκ νέου το νομοσχέδιο.

avgi.gr