Απογοήτευση και εκνευρισμός επικράτησε στη χθεσινή έκτακτη Σύνοδο Πρυτάνεων που συνεδρίασε με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τις μεταπτυχιακές σπουδές που κατατέθηκε στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής από την αναπληρώτρια υπουργό αρμόδια για τα θέματα ανώτατης εκπαίδευσης κυρία Σία Αναγνωστοπούλου.
Όπως είναι γνωστό, με το νομοσχέδιο μπαίνουν ποσοστώσεις στις αμοιβές των καθηγητών, καθώς και «πλαφόν» στα δίδακτρα των μεταπτυχιακών σπουδών (το υπουργείο αύξησε λίγο το ποσό των διδάκτρων των μεταπτυχιακών σπουδών όταν δίνουν εξειδίκευση, που τώρα δεν θα ξεπερνούν τις 2.500 ευρώ). Στις διατάξεις του νομοσχεδίου ορίζεται ότι σε τέσσερις μήνες από την ψήφιση του σχετικού νόμου, όλα τα μεταπτυχιακά προγράμματα των πανεπιστημίων ή των ΤΕΙ που δεν θα «συμμορφωθούν» παύουν να ισχύουν.
Με το ψήφισμα τους που οριστικοποιήθηκε την Παρασκευή το πρωί οι πρυτάνεις των ΑΕΙ τονίζουν ότι η Σύνοδος τους:
«Διαπίστωσε με απογοήτευση, ότι μετά την κατάθεση των θέσεων της για τα Μεταπτυχιακά και τα Διδακτορικά προγράμματα Σπουδών, διεκόπη ο διάλογος. Η Πολιτική Ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, προχώρησε στην κατάθεση του σχεδίου Νόμου στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή.
»Το σχέδιο νόμου έχει την κατεύθυνση της υπερ-ρύθμισης και δεν εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα των μεταπτυχιακών προγραμμάτων Σπουδών και τη ποιότητα των διδακτορικών Διατριβών σε όλα τα Πανεπιστήμια. Οι μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές συνδέονται άμεσα με την αναπτυξιακή δυνατότητα της χώρας και τα Πανεπιστήμια αποτελούν εγγύηση της λειτουργίας τους και της ποιότητά στους.
»Αναμένουμε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας τη συνέχιση του διαλόγου, ώστε να προκύψει ένα σχέδιο νόμου που θα επιτρέψει την αποτελεσματική λειτουργία των μεταπτυχιακών».