Τα χρήματα που δίνει το κράτος καλύπτουν μόλις το 20% των οικονομικών αναγκών”, τονίζει η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ, την ώρα, που η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου επισημαίνει πως οι συνεχείς μειώσεις του τακτικού προϋπολογισμού έχουν οδηγήσει το ίδρυμα σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας

Σε οικονομική ασφυξία βρίσκονται τα δύο μεγάλα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Αθήνας, και εκ των μεγαλύτερων στην Ελλάδα. Καποδιστριακό και Πολυτεχνείο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον περιορισμό των προϋπολογισμών τους, απευθύνοντας έκκληση στην Πολιτεία να τα στηρίξει.

“Τα χρήματα που δίνει το κράτος στο Ίδρυμα καλύπτουν μόλις το 20% των οικονομικών αναγκών”, τονίζει η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ, σημειώνοντας πως “πρέπει να αρθούν διάφοροι γραφειοκρατικοί περιορισμοί ως προς το ισχύον νομικό πλαίσιο, το οποίο επιδρά επιβραδυντικά έως ασφυκτικά στη λειτουργία του Ιδρύματος”.

Την ίδια ώρα, η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου επισημαίνει πως οι συνεχείς μειώσεις του τακτικού προϋπολογισμού του ΕΜΠ έχουν οδηγήσει το ίδρυμα σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας. Η Σύγκλητος θεωρεί ότι είναι περισσότερο από αναγκαίο να γίνει άμεσα ουσιαστική αύξηση του προϋπολογισμού για το 2017, με προστασία από μελλοντικές περικοπές.

Υπενθυμίζεται ότι με το νόμο για την έρευνα, δύνανται να χρησιμοποιούνται ποσά από τους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Έρευνας των ΑΕΙ, για τις πάγιες ανάγκες τους.

avgi.gr