Ο προϋπολογισμός της Ανώτατης Εκπαίδευσης μονοπώλησε τη σύνοδο των πρυτάνεων το Σάββατο, ημέρα ψήφισής του στη Βουλή. Οι πρυτάνεις ουκ ολίγες φορές με ανακοινώσεις τους έχουν ζητήσει την αύξηση των κονδυλίων, ιδίως για τη φοιτητική μέριμνα. “Είναι άκρως απαραίτητη η γενναία αύξηση του προϋπολογισμού της φοιτητικής μέριμνας και ιδιαίτερα της σίτισης” τόνιζαν ξανά το Σάββατο. Οι δαπάνες, σημειωτέον, για τη φοιτητική μέριμνα το 2017 συγκρατούνται αμετάβλητες στα 50,80 εκατ. ευρώ, κατά την κατανομή των πιστώσεων του προϋπολογισμού.

Την ίδια ώρα, με ψήφισμά τους που συνόδευε την απόφαση, οι πρυτάνεις έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου: “Οι συνεχείς μειώσεις του τακτικού προϋπολογισμού των πανεπιστημίων, κατά τα τελευταία χρόνια, τα έχουν οδηγήσει σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, αφού οι μειώσεις των προϋπολογισμών είναι συνολικά μεγαλύτερες από 70%”. Στο ίδιο ψήφισμα έκαναν λόγο “για περαιτέρω αδικαιολόγητη μείωση στον τακτικό προϋπολογισμό των πανεπιστημίων, παρά την αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού του υπουργείου Παιδείας”, προαναγγέλλοντας μάλιστα ενημερωτικές δράσεις για την κατάσταση των ιδρυμάτων. Ωστόσο, η σύγκριση των Υπουργικών Αποφάσεων για την κατανομή των πιστώσεων του 2016 και 2017 στους φορείς του υπουργείου δεν επιβεβαιώνει κάτι τέτοιο.

Χαρακτηριστικά, ενώ το 2016 η επιχορήγηση για τα πανεπιστήμια ήταν 66,88 εκατ. ευρώ, για το 2017 είναι 67,27 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, για τα ΤΕΙ είναι 25,44 εκατ. ευρώ (από 26,44 εκατ.). Στο σύνολο των φορέων του υπουργείου προβλέπεται ετήσια αύξηση δαπανών κατά 257 εκατ. ευρώ (5,3%).

Για ακόμη μία χρονιά, πάντως, οι δαπάνες παραμένουν πολύ πιο χαμηλά από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης σε ποσοστό του ΑΕΠ (μόλις 2,85%). Συν αυτώ, διάφορα γραφειοκρατικά κωλύματα δυσχεραίνουν την καθημερινότητα των ιδρυμάτων. Έτσι, παρά τη δυνατότητα αξιοποίησης κονδυλίων των ΕΛΚΕ για τη χρηματοδότηση πάγιων αναγκών των ιδρυμάτων (με νόμο που πέρασε επί Σ. Αναγνωστοπούλου), η ένταξη των ειδικών αυτών λογαριασμών για την έρευνα στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης “δεν επιτρέπει να αγοραστούν τα βασικά, αφού για μια κλειδαριά χρειάζονται δύο μήνες”, όπως τονίζουν πρυτανικοί κύκλοι.

Επί αυτού, ο Κ. Γαβρόγλου έχει προαναγγείλει νομοθετικές παρεμβάσεις. Έτσι, η σύνοδος χαιρέτισε τις πρόσφατες δηλώσεις του Κ. Γαβρόγλου, σύμφωνα με τις οποίες απαιτείται “ένας ευέλικτος ΕΛΚΕ, που, απαλλαγμένος από την υπέρμετρη γραφειοκρατία, θα διαχειρίζεται αποτελεσματικά τα ερευνητικά κονδύλια και θα υποστηρίζει μέλη ΔΕΠ και νέους ερευνητές στην απορρόφηση των ερευνητικών κονδυλίων”.

Ακόμη, οι πρυτάνεις ζήτησαν να παραταθεί ο χρόνος για τη μη απαίτηση Πιστοποιητικού Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας και για φοιτητές που εισήχθησαν στα πανεπιστήμια από το έτος 2013 και μετά, έως ότου το ζήτημα της Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας των αποφοίτων των πανεπιστημίων αντιμετωπιστεί με μια νέα συνολική νομοθετική ρύθμιση.

Για τα μεταπτυχιακά και τον Ενιαίο Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας δεν έγινε καμία συζήτηση, αφού στις 14 Ιανουαρίου ο Κ. Γαβρόγλου τους έχει καλέσει για να τους ανοίξει τα χαρτιά του. Το ζήτημα των διδάκτρων παραμένει το βασικό μέτωπο που καλείται να διαχειριστεί. Στο μεταξύ, δεν αποκλείεται να απευθύνει αίτημα για κοινές συνεργασίες των προεδρείων των προέδρων ΤΕΙ, των πρυτάνεων και των επικεφαλής των ερευνητικών κέντρων, Από πλευράς τους δεν έχει διατυπωθεί κάποια διαφωνία προς ώρας...

avgi.gr