Στη σημερινή συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή Αττικής και υπεύθυνου Παιδείας του Ποταμιού Γιώργου Μαυρωτά προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Γαβρόγλου, αναδείχθηκαν τα σημαντικά προβλήματα υποχρηματοδότησης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) και συνολικά των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ) της χώρας.

Ο κ. Μαυρωτάς αναφέρθηκε στη συνεχή μείωση της κρατικής χρηματοδότησης του ΕΜΠ η οποία υπολείπεται κατά 30% των πάγιων εξόδων αλλά και στη μη επάρκεια των κονδυλίων σίτισης για τους φοιτητές. Απευθυνόμενος στον Υπουργό ρώτησε την άποψη του εάν τα ταμειακά διαθέσιμα ενός ιδρύματος όπως το ΕΜΠ, τα οποία αποσκοπούν στην κάλυψη εποχιακών διακυμάνσεων των χρηματοροών, μπορούν να υποκαταστήσουν την κρατική χρηματοδότηση. Επίσης ρώτησε για την τύχη του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος ίδρυσης ΝΠΙΔ για την αξιοποίηση της περιουσίας (υλικής και άυλης) του ΕΜΠ που είχε υποβάλλει πέρσι τέτοια εποχή το Συμβούλιο Ιδρύματος ΕΜΠ.

Η απάντηση του κ. Υπουργού ήταν ότι αιτήματα για διπλασιασμό της χρηματοδότησης δεν είναι ρεαλιστικά και ότι τα Πανεπιστήμια παίρνουν πάρα πολλά λεφτά από τα προγράμματα ΕΣΠΑ! Σε σχέση με τις εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης των ΑΕΙ τις οποίες έχει υπόψη του το Υπουργείο, ο κ. Γαβρόλγου απάντησε ότι η πιο σοβαρή επιλογή είναι η πληρέστατη αξιοποίηση των κληροδοτημάτων και συμφώνησε με τη θέση του Ποταμιού ότι πρέπει να προχωρήσει το Προεδρικό Διάταγμα για την ίδρυση ΝΠΙΔ για τη διαχείριση και αξιοποίηση της περιουσίας του ΕΜΠ και άλλων ΑΕΙ.

Στο ερώτημα του κ. Μαυρωτά για τα μεταπτυχιακά προγράμματα και τα δίδακτρα, ο κ. Γαβρόγλου σημείωσε ότι το κόστος αρκετών μεταπτυχιακών έχει υπολογισθεί πρόχειρα και ότι πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τους ασθενέστερους οικονομικά φοιτητές.

Στη δευτερολογία του ο κ. Μαυρωτάς έθεσε και τα ζητήματα διασύνδεσης των ΑΕΙ με την έρευνα και την παραγωγή ως πηγή αυτοχρηματοδότησής τους καθώς όπως είπε πολλά ερευνητικά αποτελέσματα παραμένουν αναξιοποίητα. Επεσήμανε την ανάγκη αποκατάστασης των δυσλειτουργιών κατά την εναρμόνιση των ΕΛΚΕ με την Ενιαία Αρχή Πληρωμών. Σχολιάζοντας την εισήγηση του κ. Γαβρόγλου για κατάργηση των Συμβουλίων Ιδρύματος και την αντικατάστασής τους από τα Περιφερειακά Συμβούλια Ανώτατης Εκπαίδευσης, ο βουλευτής του Ποταμιού αναρωτήθηκε πως θα γίνει αυτό ειδικά στην περιφέρεια της Αττικής όπου υπάρχει πολύ μεγάλη συσσώρευση ΑΕΙ, σημειώνοντας ότι πρέπει να υπάρξει ευρύτερη συζήτηση επί του θέματος. Τέλος έθιξε το θέμα των αυτοεκδοτών και το πρόβλημα με την εγκύκλιο για την εξέλιξη επίκουρων καθηγητών σε αναπληρωτές χωρίς να χρειάζεται να περνούν από το στάδιο της μονιμοποίησης.