Σε απόσυρση επιστημονικών βιβλίων τα οποία επιλέγουν πολλοί Ελληνες φοιτητές θα οδηγήσει η απόφαση του υπουργείου Παιδείας (αρμοδιότητας της πρώην υπουργού Σίας Αναγνωστοπούλου) για κατάργηση του θεσμού του αυτοεκδότη, μετά την ολοκλήρωση του εαρινού εξαμήνου 2016-2017. Το θέμα έχει φθάσει στο γραφείο και του νέου υπουργού Κώστα Γαβρόγλου, με αίτημα την επανεξέτασή του.


Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του καθηγητή του ΕΜΠ Νικόλαου Σταυρακάκη, το σύστημα διανομής συγγραμμάτων στα ΑΕΙ περιλαμβάνει 16.000 τίτλους, που προσφέρονται από 745 εκδότες και 819 αυτοεκδότες με ετήσιο κόστος περίπου 60.000.000 ευρώ, τα οποία κατανέμονται σε 2.120.000 συγγράμματα για 230.000 φοιτητές. Ουσιαστικά, όπως ανέφερε ο βουλευτής της Ν.Δ., πανεπιστημιακός Θεόδωρος Φορτσάκης, οι αυτοεκδότες με δικά τους έξοδα συγγραφής, εκτύπωσης και διακίνησης των βιβλίων τους διαθέτουν τα συγγράμματά τους είτε μέσα από το σύστημα διανομής και διαχείρισης των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων «Εύδοξος», οπότε και εισπράττουν την αντίστοιχη αποζημίωση από το υπουργείο Παιδείας, είτε απευθείας στην αγορά. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Κώστα Ξαρχάκο, καθηγητή Πληροφορικής στη μέση εκπαίδευση, η συντριπτική πλειονότητα των αυτοεκδοτών είναι πανεπιστημακοί και πολλοί λίγοι εργάζονται σε άλλο τομέα (κυρίως στην εκπαίδευση). Κάθε ένας αυτοεκδότης έχει εκδώσει από ένα έως 20 βιβλία.

Η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, αρμόδια για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, Σία Αναγνωστοπούλου αποφάσισε ότι η εγγραφή όλων όσοι διαθέτουν οι ίδιοι τα βιβλία τους στον «Εύδοξο» θα ισχύσει μέχρι και το εαρινό εξάμηνο 2016/2017. Κατόπιν, πρέπει να συνεργαστούν με κάποιον εκδοτικό οίκο για την έκδοση των βιβλίων τους. Το βασικό επιχείρημα της κ. Αναγνωστοπούλου ήταν ότι με την απόφαση θα υπάρξει μείωση του κόστους – υπολογίσθηκε ετησίως της τάξης των 15 εκατ. ευρώ.

«Η απόφαση θίγει σημαντικά τους αυτοεκδότες και τους θέτει στον κίνδυνο σημαντικών οικονομικών περιπετειών, αφού, μεταξύ των πολλών άλλων, μένουν με απροσδιόριστο απόθεμα αδιάθετων αντιτύπων των συγγραμμάτων τους», ανέφερε ο κ. Φορτσάκης σε σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση. Παράλληλα, πολλοί εκ των συγγραφέων που αποφάσισαν να εκδώσουν οι ίδιοι το βιβλίο τους ως αυτοεκδότες, το έκαναν μετά την κακή εμπειρία που είχαν στη συνεργασία τους με ορισμένους εκδότες, ενώ ο κ. Ξαρχάκος διατυπώνει την ανησυχία για τον τρόπο πληρωμής από τους εκδότες. «Δεν προβληματίζει το γεγονός ότι υπάρχουν τόσοι αυτοεκδότες, την ίδια στιγμή που κάποιος θα μπορούσε να απευθυνθεί σε έναν εκδότη;», ρωτάει με νόημα ο κ. Ξαρχάκος. Ο ίδιος έχει συνολικά 24 βιβλία που διατίθενται σε φοιτητές, ενώ από το 1989 έχει συγγράψει 60 βιβλία.

Για το θέμα, η Ομάδα Πρωτοβουλίας Συγγραφέων-Αυτοεκδοτών έστειλε επιστολή στον κ. Γαβρόγλου, στην οποία υποστηρίζει ότι «σχέδια της κοινής υπουργικής απόφασης κυκλοφορούσαν από τις αρχές της άνοιξης από συγκεκριμένους εκδότες, οι οποίοι εξέπεμπαν και το σαφές μήνυμα ότι τελειώνουμε τους αυτοεκδότες. Ορισμένοι εκδότες ήταν από καιρό τόσο βέβαιοι πως αυτή η ΚΥΑ θα εκδιδόταν, που με περισσό θράσος, αμοραλισμό και αναλγησία έστειλαν επιστολές σε αυτοεκδότες και τους καλούσαν να έλθουν κάτω από την “πατρική” αγκαλιά τους. Το κείμενο αυτό ποτέ δεν συζητήθηκε ούτε καν δόθηκε στην ομοσπονδία πανεπιστημιακών επίσημα ή ανεπίσημα, παρά τις επανειλημμένες αιτήσεις». Η Πρωτοβουλία ζητεί συνάντηση με τον κ. Γαβρόγλου, αναφέροντας ότι «η Πολιτεία οφείλει να προχωρήσει στη νομοθετική κατοχύρωση του καθεστώτος του αυτοεκδότη δημόσιου υπαλλήλου και δημόσιου λειτουργού και να καθορίσει το τελικό ποσοστό φορολόγησης των αυτοεκδοτών».

kathimerini.gr/