“Θα δημιουργήσει πολλαπλές ευκαιρίες για έρευνα από νέους επιστήμονες σε ελκυστικά περιβάλλοντα για τη διεξαγωγή ποιοτικής ερευνητικής εργασίας. Με τον τρόπο αυτόν συμβάλλει στην ανάσχεση της μεγάλης φυγής νέων επιστημόνων στο εξωτερικό” είπε ο ίδιος. Μάλιστα, έδωσε απάντηση στα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για ακύρωση του ιδρύματος στην πράξη λόγω της νομικής υπαγωγής του στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας.

“Ορόσημο” για τα ερευνητικά δεδομένα της Ελλάδας χαρακτήρισε τη χθεσινή πρώτη Γενική Συνέλευση του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) ο αναπληρωτής αρμόδιος υπουργός Κώστας Φωτάκης. Ορίστηκε πρόεδρος της Γ.Σ. ο ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών Χρήστος Ζερεφός και αντιπρόεδρος ο διευθυντής Ερευνών του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος Δημήτρης Νιάρχος.

“Θα δημιουργήσει πολλαπλές ευκαιρίες για έρευνα από νέους επιστήμονες σε ελκυστικά περιβάλλοντα για τη διεξαγωγή ποιοτικής ερευνητικής εργασίας. Με τον τρόπο αυτόν συμβάλλει στην ανάσχεση της μεγάλης φυγής νέων επιστημόνων στο εξωτερικό” είπε ο ίδιος. Μάλιστα, έδωσε απάντηση στα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για ακύρωση του ιδρύματος στην πράξη λόγω της νομικής υπαγωγής του στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας. Ανάλογες κατηγορίες είχε “εκτοξεύσει” και η Νέα Δημοκρατία την προηγούμενη εβδομάδα. Ο Κ. Φωτάκης ωστόσο τόνισε χθες από το Ινστιτούτο Παστέρ ότι “η Πολιτεία θα έχει μόνον εποπτικό και υποστηρικτικό ρόλο μέσω της ΓΓΕΤ, χωρίς να επεμβαίνει σε επιστημονικές επιλογές και προτεραιοποιήσεις, οι οποίες θα διαμορφώνονται από την ίδια την ερευνητική κοινότητα”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα για το 2015 βρίσκεται στη 12η θέση μεταξύ των 28 κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις του Προγράμματος «Ορίζοντας 2020». Σύμφωνα με την έκθεση προόδου που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κοινοποίησε η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, η χρηματοδότηση ελληνικών φορέων για τη διετία 2014-2015 ανήλθε στα 318,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 137,1 εκατ. χορηγήθηκαν το 2015.

.avgi.gr