Νέα καθήκοντα επιφυλάσσει στις κοσμητείες των σχολών το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την Τριτοβάθμια, όπως αυτό επεξεργάζεται στη βάση νομοσχεδίου που προσεχώς θα αναρτηθεί σε διαβούλευση. Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου θα συναντήσει την ερχόμενη εβδομάδα τους 150 κοσμήτορες, υπεύθυνους για τη λειτουργία όλων των τμημάτων και σχολών· την Τρίτη τους κοσμήτορες των Ιατρικών και Θετικών Σχολών, την Τετάρτη εκείνους των Θεωρητικών - Κοινωνικών Σχολών και την Παρασκευή εκείνους των ΤΕΙ.

Η ενίσχυση του ρόλου των κοσμητειών βασίζεται στον τρέχον χαρακτήρα τους: Είναι το “πρώτο φίλτρο” ανάμεσα στις σχολές και τις συγκλήτους των ΑΕΙ. Έτσι, στην πράξη στόχος είναι να επωμιστούν την αρχική αξιολόγηση των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών κάθε τμήματος (πριν αυτή παραπέμπεται στις συγκλήτους), αλλά και τις διατμηματικές συνεργασίες τόσο στα μεταπτυχιακά όσο και τα προπτυχιακά προγράμματα. Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι σχεδιάζεται η απόδοση της δυνατότητας σε προπτυχιακούς φοιτητές να παρακολουθούν και να εξετάζονται, αν το θέλουν, σε ένα επιπλέον 25% μαθημάτων συνεργαζόμενου τμήματος με το τμήμα στο οποίο έχουν εισαχθεί. Τέτοιου τύπου συνεργασίες, καθώς και οι αξιολογήσεις τους στόχος είναι να “φιλτράρονται” από τις κοσμητείες.

Η αναβάθμιση του ρόλου των κοσμητειών φέρει, όμως, κι ακόμη ένα χαρακτηριστικό. Δεδομένης της επαναφοράς της συνδιοίκησης των ΑΕΙ και από τους φοιτητικούς συλλόγους, στις κοσμητείες θα μπορούν σε επίπεδο σχολής να συνεργάζονται τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας. Βέβαια, στο ν/σ προβλέπεται και η συμμετοχή των φοιτητών στις συγκλήτους, όμως και στις δύο περιπτώσεις “επιβάλλεται” η δικτύωση των συλλόγων τους σε δευτεροβάθμιο επίπεδο. Κάτι τέτοιο αποτιμάται σε πρώτη φάση ως πιο βιώσιμο σε επίπεδο σχολής (και άρα κοσμητείας), από ό,τι σε επίπεδο ΑΕΙ (άρα συγκλήτου).

Είναι η πρώτη φορά που προγραμματίζονται συναντήσεις με τους κοσμήτορες των σχολών, και εντάσσονται στην πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας να υπάρξει ακόμη ένας γύρος διαλόγου για το νέο “προφίλ” των ΑΕΙ. Έτσι, ο δρόμος του σχετικού νομοσχεδίου για τη Βουλή παραμένει μακρύς, αφού από πλευράς Κ. Γαβρόγλου επιχειρείται η εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής συναίνεσης. Γι’ αυτό τη Δευτέρα θα συναντηθεί με την ΠΟΣΔΕΠ και την ΟΣΕΠ-ΤΕΙ προκειμένου να ακούσει τα σχόλιά τους για το μεταρρυθμιστικό σχέδιο που ήδη βρίσκεται στα χέρια τους. Σημειωτέον, ο υπουργός έχει στείλει σε πάνω από 20.000 μέλη ερευνητικού και διδακτικού προσωπικού των ΑΕΙ πεντασέλιδο υπόμνημα με το πνεύμα του νομοσχεδίου.


Διάταξη - εξπρές σε συμμόρφωση με το ΣτΕ

Τον δρόμο για τη Βουλή αναμένεται να πάρουν ακόμη η πρόταση του υπουργείου Παιδείας για τη μεταρρύθμιση του Λυκείου και την αλλαγή του συστήματος εισαγωγής στην Τριτοβάθμια και ακόμη το πλαίσιο για τις αντικαταστάσεις των διευθυντών των σχολικών μονάδων. Όσον αφορά το τελευταίο, κερδίζει έδαφος το ενδεχόμενο να κατατεθεί προς ψήφιση διάταξη με τη μορφή επείγοντος και με ισχύ ενός έτους, ώστε -σε συμμόρφωση με το ΣτΕ- να γίνει η επιλογή των διευθυντών βάσει εμπειρίας και προσόντων. Σε δεύτερη φάση εξετάζεται το να κατατεθεί ένα συνολικό πλαίσιο που θα προβλέπει την επιλογή αλλά και αξιολόγηση των στελεχών εκπαίδευσης, το οποίο θα συνοδεύεται από παρεμβάσεις στις αρμοδιότητες και των εκπαιδευτικών, αλλά και με το σχέδιο αποτίμησης του έργου των σχολικών μονάδων. Ως σκέψη έχει τεθεί στο τραπέζι και η προσμέτρηση της γνώμης των εκπαιδευτικών για τα στελέχη εκπαίδευσης.

Το υπουργείο Παιδείας έλαβε την απόφαση του ΣτΕ για τον -γνωστό ως- Νόμο Μπαλτά - Κουράκη μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα.

avgi.gr