Erasmus Mundus: 1.345 φοιτητές από διάφορες γωνιές του πλανήτη έλαβαν υποτροφία, χρηματοδοτούμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να αρχίσουν σπουδές στο πλαίσιο του κοινού μεταπτυχιακού προγράμματος Erasmus Mundus, το φθινόπωρο.

Οι υποτροφίες θα καλύψουν όλα τα έξοδα του προγράμματος σπουδών που θα παρακολουθήσουν σε δύο τουλάχιστον τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα για την απόκτηση κοινού ή διπλού μεταπτυχιακού διπλώματος. Τα περισσότερα προγράμματα έχουν διετή διάρκεια. Για 11 από αυτές τις υποτροφίες επελέγησαν υποψήφιοι από την Ελλάδα.

Ο κ. Τίμπορ Νάβρατσιτς, Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τη νεολαία και τον αθλητισμό, δήλωσε ότι «τα κοινά μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών Erasmus Mundus αποτελούν εξαιρετικά παραδείγματα διασυνοριακής συνεργασίας των πανεπιστημίων προκειμένου να προσφέρουν ολοκληρωμένα, καινοτόμα και ποιοτικά πανεπιστημιακά προγράμματα».

Οι φετινές υποτροφίες χορηγήθηκαν σε φοιτητές προερχόμενους από τις έξι ηπείρους, κυρίως από πέντε χώρες: Βραζιλία (79), Ινδία (63), Ιράν (59), Μπανγκλαντές (58) και Μεξικό (49). Ποσοστό τουλάχιστον 75 % των υποτροφιών προορίζονται για τους φοιτητές των χωρών - εταίρων, με επιπλέον υποτροφίες σε ορισμένες περιοχές του κόσμου όπου η τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελεί τομέα προτεραιότητας για την πολιτική συνεργασίας με την Ε.Ε. Το υπόλοιπο 25% διατίθεται σε φοιτητές από την Ε.Ε. και από άλλες χώρες του προγράμματος.