ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2018: Λίγο πριν από τα μεσάνυκτα στο Μαρούσι, στο κτήριο του υπ. Παιδείας και συγκεκριμένα στο ισόγειο επικρατεί κινητικότητα. Αρκετοί είναι αυτοί που μπαίνουν μέσα τρέχοντας και χάνονται στο βάθος του κτηρίου. Μπαίνουν μέσα σε μία αίθουσα με ηχομονώση κάτω από άκρα μυστικότητα.

Είναι τα μέλη της επιτροπής των Πανελλαδικών Εξετάσεων τα οποία θα παραμείνουν κλειδαμπαρωμένα όλη τη νύχτα χωρίς να έχουν καμία δυνατότητα επαφής με τον έξω κόσμο. Μαζί τους δεν έχου κινητά, υπολογιστές, ούτε καν πρόσβαση σε τηλεόραση και ραδιόφωνο.

Το τελετουργικό που ακολουθείται για την έκδοση και αποστολή των θεμάτων στα εξεταστικά κέντρα είναι εξαιρετικά αυστηρό και λίγοι το γνωρίζουν. Όλα γίνονται υπό άκρα μυστικότητα και έως ότου ετοιμαστούν τα θέματα οι συνθήκες είναι πραγματικά ασφυκτικές για τα μέλη της επιτροπής.

Τα μέλη της επιτροπής ορίζονται λίγο πριν από τις εξετάσεις. Οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί απαγορεύεται να ανακοινώσουν ακόμη και στα κοντινά τους πρόσωπα ότι τους έχει δοθεί αυτή η αρμοδιότητα, σύμφωνα με το Έθνος.

Πανελλήνιες 2018: Το “παιχνίδι” που τα σπάει…

Είναι μία διαδικασία εξαιρετικά δύσκολη καθώς πρέπει να ληφθούν υπόψη όλες οι προτάσεις και έπειτα από μία επίπονη προσπάθεια να οριστικοποιηθούν. Όπως λένε οι έχοντες την ευθύνη για τις εξετάσεις, τα μέλη της επιτροπής «δεν κουβαλούν στην τσάντα τους τα θέματα. Κανείς δεν ξέρει ποια θέματα θα επιλεγούν τελικά. Γίνονται οι προτάσεις απ’ όλους και μέχρι να γίνει η τελική επιλογή υπάρχουν πολλές διαφωνίες. Η πρόταση κάποιου μπορεί να ανατραπεί πλήρως. Αυτό είναι που κάνει το σύστημα αδιάβλητο».

Ταυτόχρονα γίνονται όλες οι αναγκαίες ενέργειες για να αποφευχθούν τυχόν λάθη, ελλείψεις ή ασάφειες στα θέματα και θα διασφαλιστεί ότι αυτά βρίσκονται μέσα στην ύλη.

Μετά οι λεγόμενοι «λύτες», οι καθηγητές που παίρνουν τα προτεινόμενα θέματα και προσπαθούν να τα λύσουν ώστε να κάνουν με τη σειρά τους παρατηρήσεις προς τα μέλη της επιτροπής σχετικά με τη δυσκολία ή την ευκολία τους, την ορθότητά τους και τον χρόνο επίλυσής τους.

Μέχρι τις 6 η διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί καθώς μετά θα πρέπει να δακτυλογραφηθούν και σταλούν στα σχολεία.

ipaideia.gr