Δάνειο μαμούθ προς το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης εξασφάλισε το μεγαλύτερο δάνειο που έχει εξασφαλίσει ποτέ ένα πανεπιστήμιο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) στο πλαίσιο ενός προγράμματος ανακαίνισης ορισμένων από τα κτίριά του, ηλικίας 500 ετών, και επέκτασης των ερευνητικών του εγκαταστάσεων.

Το δάνειο των 200 εκατομμυρίων στερλινών (310.000.000 δολάρια, 274.590.000 ευρώ) είναι μια μεγάλη βοήθεια στην εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων του πανεπιστημίου, η οποία έχει αποφέρει περισσότερα από 2 εκατομμύρια λίρες από το 2004.

Ωστόσο το ποσό αυτό ωχριά σε σύγκριση με τα ποσά που συγκεντρώνουν τα πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, το πλουσιότερο στον κόσμο, εξασφάλισε 1,16 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο πέρυσι.

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, που η ιστορία του ανάγεται στον 11ο αιώνα, θα χρησιμοποιήσει σύμφωνα με tanea το 30ετές δάνειο προκειμένου να αντικαταστήσει και να αναβαθμίσει υπάρχοντα κτίρια, να κατασκευάσει νέα εργαστήρια για τα τμήματα βιοεπιστήμης και φυσικής, και να ανακαινίσει την Weston Library, που στους θησαυρούς της περιλαμβάνονται χειρόγραφα του Ουίλιαμ Σέξπιρ.

«Η υποστήριξή τους τώρα μας δίνει μεγαλύτερη ελευθερία ώστε να προχωρήσουμε το όραμά μας για μια συνεχώς εξελισσόμενη πανεπιστημιούπολη, που θα επιτρέπει στους κορυφαίους επιστήμονες στον κόσμο να καταπιαστούν με τις μεγάλες ερευνητικές προκλήσεις του 21ου αιώνα», ανέφερε σε μία δήλωση ο Άντριου Χάμιλτον, αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Το δάνειο είναι το μεγαλύτερο που έχει χορηγηθεί ποτέ για μια πανεπιστημιακή επένδυση από την ΕΤΕπ, το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα μακροπρόθεσμης δανειοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Βρετανία είναι η χώρα που επωφελείται περισσότερο από τα δάνεια που χορηγεί η ΕΤΕπ σε πανεπιστήμια – τα τελευταία πέντε χρόνια η ΕΤΕπ έχει χορηγήσει 1,45 δισεκατομμύρια λίρες για επενδύσεις σε 20 πανεπιστήμια σε όλη τη χώρα.