Για 10η χρονιά διοργανώνεται φέτος η Βραδιά του Ερευνητή, μια γιορτή για την επιστήμη και την έρευνα που πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε περισσότερες από 300 πόλεις σε όλη την Ευρώπη. Στην Ελλάδα, με σύνθημα "Η Επιστήμη και η Έρευνα για ένα καλύτερο μέλλον" η φετινή βραδιά διοργανώνεται σε οκτώ πόλεις: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Τρίκαλα, Πάτρα, Κόρινθο, Πύλο Ρόδο και Ηράκλειο, στις 25 Σεπτεμβρίου 2015.

Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθούν δύο κεντρικές εκδηλώσεις (από τις 18.00 μέχρι τα μεσάνυχτα):

- Η φετινή γιορτή της κοινοπραξίας REN-Athens, που αποτελείται από τα ερευνητικά κέντρα Ε.Κ.Ε.Φ.Ε.-«Δημόκριτος», Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, «Αθηνά», το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και την SciCo αλλάζει «στέκι». Από τον φιλόξενο κήπο του Δημοκρίτου μεταφέρεται στους εντυπωσιακούς χώρους του Κέντρου Πολιτισμού ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, στην οδό Πειραιώς, ενώ τη διοργάνωση αναλαμβάνει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, επιφυλάσσοντας πολλές επιστημονικές «εκπλήξεις» στους φίλους της επιστήμης και όχι μόνο!

Σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους, θα παρουσιαστεί η δράση μεγάλων ερευνητικών κέντρων, παράλληλα με πειραματικές επιδείξεις, διαδραστικά πειράματα, εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους, φορητό πλανητάριο, εκθέσεις φωτογραφίας κ.ά. Το κεντρικό αμφιθέατρο θα φιλοξενήσει ενδιαφέρουσες διαλέξεις και συζητήσεις από διακεκριμένους επιστήμονες, ενώ θα υπάρχει ζωντανή σύνδεση με το CERN και μήνυμα αστροναύτη από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος. Στην αίθουσα ΘΟΛΟΣ, θα προβάλλονται ειδικά προσαρμοσμένα ντοκιμαντέρ και video εικονικής πραγματικότητας ενώ στον εξωτερικό χώρο, θα στηθούν τηλεσκόπια, ένα βαθυσκάφος και δράσεις για τη θάλασσα. Τη βραδιά θα γεμίσει με ήχους και ρυθμούς μια πολυδιάστατη συναυλία, με τη συμμετοχή ερευνητών /καλλιτεχνών.

- Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) θα υποδεχτεί το κοινό στο Κτήριο Αβέρωφ του Ιστορικού Συγκροτήματος Πατησίων, με ποικίλες επιστημονικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Λίγες ημέρες πριν την κεντρική εκδήλωση, θα πραγματοποιηθούν έξι μικρότερες εκδηλώσεις, για την καλύτερη γνωριμία του κόσμου με τους στόχους και τους επιστημονικούς φορείς που συμμετέχουν στη διοργάνωση:

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών ανοίγει τις πόρτες του στο Θησείο στις 5/9, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ) στις 11/9, το Ερευνητικό Κέντρο "Αθηνά" στις 18/9, το ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος" στις 23/9 και το Ινστιτούτο Παστέρ στις 24/9. Στη Ρόδο και το Ηράκλειο, τα ενυδρεία του ΕΛΚΕΘΕ θα περιμένουν τους φίλους τους στις 17/9.

Οι εκδηλώσεις υποστηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο των Marie Sklodowska-Curie Actions, που αποτελούν μία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σκοπό -μεταξύ άλλων- την προώθηση του Επαγγέλματος του Ερευνητή στην Ευρώπη.

Pre-event στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2015, οι ερευνητές του ΕΙΕ και οι συνεργάτες τους με τρόπο πρωτότυπο, ελκυστικό και κατανοητό «μιλούν» για τη σπουδαιότητα της έρευνας στην καθημερινή μας ζωή, στα υλικά και την τεχνολογία του παρελθόντος και του μέλλοντος.

Στόχος της συμμετοχής του ΕΙΕ είναι η ανάδειξη της συνύπαρξης των θετικών και ανθρωπιστικών επιστημών. Ως το μόνο ερευνητικό κέντρο της χώρας που διεξάγει έρευνα αιχμής καλύπτοντας ένα ευρύτατο φάσμα των επιστημών, το ΕΙΕ θα προβάλει πώς οι ερευνητές του μπορούν να δώσουν ένα ή περισσότερα "χρώματα" στην έρευνά τους ανάλογα με το αν προέρχονται από τις θετικές ή τις ανθρωπιστικές επιστήμες.

Αφετηρία της νέας αυτής διαδρομής η πολιτεία της επιστήμης, "CIVITAS SCIENTIAE". Οι επισκέπτες μαζί με τους ερευνητές του ΕΙΕ: θα ξεδιπλώσουν την ιστορία μέσα από τα νομίσματα, θα ταξιδέψουν στον χρόνο για να ανακαλύψουν τις πιο «πετυχημένες» συνταγές του αλχημιστή, θα γίνουν και οι ίδιοι ερευνητές, λύνοντας "τον γρίφο" των τροφίμων, θα δώσουν χρώμα στον ήχο και θα αποτυπώσουν σε graffiti τη γνώση που θα αποκομίσουν γιορτάζοντας το έτος φωτός.

Η εκδήλωση (από τις 18.00 μέχρι τις 22.00) απευθύνονται κυρίως σε μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικούς, αλλά και στο ευρύτερο κοινό. Στόχος της προκαταρκτικής αυτής εκδήλωσης είναι η ανάδειξη της ερευνητικής σκέψης ως εργαλείο μάθησης, δημιουργίας και εφευρετικότητας. Η Βραδιά Ερευνητή στο ΕΙΕ (οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιούνται στο Αμφιθέατρο "Λ. Ζέρβας") θα μεταδίδεται ζωντανά στη διεύθυνση media.ekt.gr/live.

Mια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα δράση με τίτλο "Graffiti και Επιστήμη" θα πραγματοποιηθεί στον εξωτερικό κήπο του Ιδρύματος.Πώς μπορούμε να Ζωγραφίσουμε την επιστήμη με φαντασία και χρώματα! Το Stigma Lab μαζί με τους καλλιτέχνες της Stigma Squad συμμετέχουν στην εκδήλωση και "ζωγραφίζουν" μαζί με το κοινό, καθοδηγώντας τους "νέους" να αποτυπώσουν τις εντυπώσεις τους από την εκδήλωση καθώς και τις επιστημονικές "ανησυχίες" και "αναζητήσεις" τους μέσα από ένα άλλο είδος γραφής και έκφρασης (απαιτείται προκράτηση θέσης). Η ίδια ομάδα θα ζωγραφίσει με τον τρόπο και την ευαισθησία που τους διακρίνει στην Κεντρική Εκδήλωση της 25/9 με θέμα "Η Βραδιά του Ερευνητή γιορτάζει τα 10 χρόνια ζωής της!"

Για περισσότερες πληροφορίες για όλες τις εκδηλώσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τον δικτυακό τόπο: Βραδιά του Ερευνητή 2015.