Νέες μεγάλες χρηματοδοτήσεις από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας και σε έλληνες ερευνητές

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ΕΣΕ) ανακοίνωσε μια σειρά από νέες υποτροφίες εκκίνησης, οι οποίες απονεμήθηκαν σε 291 νέους ερευνητές και είναι συνολικού ύψους 429 εκατ. ευρώ. Ανάμεσα στους επιτυχόντες βρίσκονται και Έλληνες ερευνητές, που εργάζονται είτε στη χώρα μας, είτε στο εξωτερικό.

O Θεοφάνης Καραγιάννης θα διεξάγει έρευνα στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) πάνω στον σωματοαισθητικό φλοιό του εγκεφάλου. Ο Δημήτριος Καραμπίνος στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου θα διερευνήσει την λιπώδη μικροδομή χρησιμοποιώντας μαγνητική τομογραφία. O Κωνσταντίνος Μαυροκορίδης στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ θα εργαστεί πάνω στο έργο project ARIADNE και ο Ιωάννης Παπακωνσταντίνου στο University College του Λονδίνου θα εργαστεί στο ερευνητικό πρόγραμμα IntelGlazing.

Η χρηματοδότηση, ύψους έως 1,5 εκατ. ευρώ ανά υποτροφία, θα επιτρέψει στους επιτυχόντες συμφωνα με το dikaiologitika.gr να ιδρύσουν τις δικές τους ερευνητικές ομάδες σε διάφορους επιστημονικά πεδία, όπως η κλιματική αλλαγή, οι σπάνιες ασθένειες και τα ψηφιακά μέσα.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την χορήγηση 32,7 εκατ. ευρώ σε 15 καινοτόμα έργα με τη συμμετοχή 67 εταίρων από 15 χώρες με στόχο να βοηθήσει στην επιτάχυνση της πρόσβασής τους στην αγορά. Στο πλαίσιο του δεύτερου γύρου του προγράμματος για την επιτάχυνση της καινοτομίας (FTI), του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ «Ορίζοντας 2020», καθένα από αυτά τα έργα θα λάβει μέχρι 3 εκατ. ευρώ.

Σε αυτή τη φάση της χρηματοδότησης, μια ελληνική εταιρεία, η Innora, συμμετέχει σε δύο χρηματοδοτούμενα καινοτόμα έργα κατασκευής συστημάτων επιθεώρησης ανεμογεννητριών. Η ίδια εταιρεία είχε επίσης συμμετάσχει σε προηγούμενη ανάλογη δράση σχετικά με την παρακολούθηση της δομικής ακεραιότητας υπέργειων δεξαμεν