"Πήραν" δεσμεύσεις για αναβάθμιση των ιδρυμάτων τους και "έδωσαν" περιθώρια στο ενδεχόμενο συγχωνεύσεων τμημάτων οι πρόεδροι των ΤΕΙ, κατά τη χθεσινή σύνοδό τους στο υπουργείο Παιδείας, συγχωνεύσεις πάντως που θα γίνουν σε βάθος χρόνου ώς το 2018, αφού τα ιδρύματα δώσουν συγκεκριμένα στοιχεία στο υπουργείο Παιδείας. Αυτό θα αποτελέσει και αντικείμενο του διαλόγου στο επίπεδο του ΕΣΥΠ.

Ο πρόεδροι είχαν τη δυνατότητα να εκφράσουν στην αναπληρώτρια υπουργό Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου την πλήρη αντίθεσή τους στο πόρισμα της Επιτροπής Διαλόγου για την Παιδεία, ιδίως επί των όσων αναφέρει για τον ενιαίο χώρο ανώτατης εκπαίδευσης, επισημαίνοντας ότι αφενός οι θέσεις τους δεν ελήφθησαν υπόψη, αφετέρου ότι αποτελεί στρέβλωση το γεγονός πως δεν θίγονται τα πανεπιστήμια, παρά μόνο το ΤΕΙ.

Αντιδρώντας στη συγχώνευση τμημάτων ΤΕΙ σε πανεπιστήμια, στα περί ιδρύσεων Σχολής Επαγγελματικής Κατάρτισης σε κάθε πανεπιστήμιο, στην οποία θα συγχνωνευτούν υπάρχοντα τμήματα ΤΕΙ που προσφέρουν επαγγελματική εκπαίδευση, αλλά και στον διαχωρισμό ΤΕΙ που θα είναι αποκλειστικά πάροχοι τεχνολογικής εκπαίδευσης, επανέλαβαν τη θέση περί αναβάθμισής τους σε Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών, κατά τη διεθνώς αναγνωρισμένη ορολογία.

Η αναπληρώτρια υπουργός δήλωσε θετική, δηλώνοντας σύμφωνη και ως προς το ζήτημα της αυτοτελούς εκπόνησης διδακτορικών από τεχνολογικά ιδρύματα που έχουν την υποδομή και επαρκή επιστημονική επάρκεια να τα υποστηρίξουν.

Η σύνοδος των ΤΕΙ, από τη δική της πλευρά, συμφώνησε στο ενδεχόμενο αλλαγών σε ορισμένα προγράμματα σπουδών στα ιδρύματα, ακόμη και σε συγχωνεύσεις, όσον αφορά στις περιπτώσεις τμημάτων, που δεν πληρούν όλες τις ακαδημαϊκές προϋποθέσεις ως προς την παρεχόμενη γνώση, αντιθέτως λειτουργούν στην κατεύθυνση της εξειδίκευσης δεξιοτήτων.

Τη σύνοδο δεν απασχόλησε το θέμα των μεταπτυχιακών, το οποίο αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της επικείμενης -εντός του καλοκαιριού, κατά τις πληροφορίες- νομοθέτησης για την αναδιάταξη του χάρτη τους. Όμως ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στο ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχίων των ΤΕΙ, αφού δεν έχουν αναγνωριστεί από το 2008 σε 22 τμήματα πανελλαδικά, κυρίως σε τεχνικές ειδικότητες.

vgi.gr ΜΙΝΑ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ