«Εκεί λοιπόν που το αυτόνομο αυτοκίνητο κινούνταν μηχανικά, δηλαδή δεν το οδηγούσε άνθρωπος αλλά τα ηλεκτρονικά του συστήματα, τον επιβάτη τον είχε πιάσει κρύος ιδρώτας. Ο ίδιος έβλεπε ότι το αυτοκίνητο κινούνταν κατευθείαν πάνω σε ένα φορτηγό, ωστόσο οι σένσορες που ρυθμίζουν την οδήγηση είχαν μπερδευτεί και μπροστά τους δεν έβλεπαν φορτηγό αλλά... σύννεφο. Εάν ο σένσορας ήξερε ότι ο επιβάτης εκείνη τη στιγμή ήταν πανικόβλητος, θα μπορούσε να καταλάβει πως κάτι περίεργο συμβαίνει με την πορεία του οχήματος», εξηγούσε παραστατικά στο κοινό ο Παναγιώτης Τσιαμυρτζής, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Στατιστικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών που υλοποιεί (στο Εργαστήριο Υπολογιστικής Φυσιολογίας) ερευνητικό πρόγραμμα μαζί με το Πανεπιστήμιο Χιούστον των ΗΠΑ. Το πρόγραμμα μελετά πώς μπορεί να ανιχνευθεί το στρες από απόσταση, χωρίς καλώδια.

Και δεν ήταν το μόνο εντυπωσιακό σταντ της Βραδιάς του Ερευνητή (προ ημερών) στο ιστορικό κτίριο του ΕΜΠ στην οδό Πατησίων. Το εμβληματικό κτίριο Αβέρωφ από τις 5 μ.μ. έως τα μεσάνυχτα, σαν μια συνέχεια του έργου που γίνεται με τους φοιτητές και ερευνητές το πρωί, δέχθηκε πλήθος επισκεπτών, παιδιά με γονείς, παλιοί απόφοιτοι, υποψιασμένο κοινό.

«Η ανάπτυξη προϋποθέτει επενδύσεις. Και οι επενδυτές προτιμούν απλά και δοκιμασμένα σχέδια. Τέτοιες ευκαιρίες παρουσιάζονται στην αγορά ενέργειας. Υπάρχουν και επενδύσεις στον χώρο της ενέργειας που είναι επικερδείς, χωρίς παράλογες κρατικές επιχορηγήσεις, ενώ δεν εξαρτώνται άμεσα από καιρικές συνθήκες: ηλιοφάνεια και άνεμο», λέει στην «Κ» ο Γεώργιος Λιγνός, υποψήφιος διδάκτωρ Χημικής Μηχανικής του ΕΜΠ, εξηγώντας ένα project σε ένα από τα σταντ της Σχολής Χημικών Μηχανικών. «Ισως το καλύτερο μέρος για τέτοιου είδους επενδύσεις να είναι οι λιμενικές περιοχές, οι οποίες συχνά συνορεύουν με βιομηχανικές, αστικές και αγροτικές περιοχές, ενώ προσφέρουν φθηνά μεταφορικά. Οι βιομηχανίες από τη φύση τους, όπως και κάποιες αστικές υποδομές (π.χ. δίκτυα ηλεκτρισμού, τηλεθέρμανσης, φυσικού αερίου και καυσίμων) είναι συμβατές με διάφορες μορφές βιοενέργειας. Από την άλλη, οι αγροτικές περιοχές παράγουν μεγάλη ποσότητα ανεκμετάλλευτης και ίσως προβληματικής στη διαχείριση βιομάζας δεύτερης γενιάς (όχι ανθρώπινης τροφής). Η μετατροπή της αχρησιμοποίητης βιομάζας σε χρήσιμη βιοενέργεια γίνεται μέσω ειδικών τεχνολογιών αξιοποίησης όπως: καύση, αεριοποίηση, αναερόβια χώνευση, ζύμωση κ.ά. Οι αγρότες αποκτούν νέο εισόδημα, δημιουργούνται θέσεις εργασίας, μειώνονται οι ατμοσφαιρικοί ρύποι και αξιοποιούνται τοπικοί πόροι», προσθέτει ο Γιώργος.

Στον ίδιο χώρο παρουσιάστηκε και το πρόγραμμα συντήρησης του Πανάγιου Τάφου στα Ιεροσόλυμα με υπεύθυνη την καθηγήτρια της Σχολής Χημικών Μηχανικών Τώνια Μοροπούλου, ενώ ακριβώς στην απέναντι αίθουσα ο Κωνσταντίνος Καραδήμας, αναπληρωτής καθηγητής της Αρχιτεκτονικής, μαζί με τους φοιτητές του έδειχνε στο εντυπωσιασμένο κοινό ένα σχέδιο του ομότιμου καθηγητή Τάσου Μπίρη για το πώς μπορείς να στήσεις με απλά μέσα μια κατασκευή. Μεταξύ όσων παρακολουθούσαν και η πρύτανης του Παντείου Ισμήνη Κριάρη. Αλλωστε, στη Βραδιά φιλοξενήθηκαν με σταντ όλα τα πανεπιστήμια της Αττικής. «Είναι εντυπωσιακή η προσέλευση», λέει στην «Κ» ο κοσμήτορας της Αρχιτεκτονικής Σχολής Δημ. Ησαΐας, που ετοιμάζει τον σχεδιασμό για τον εορτασμό των 100 χρόνων της σχολής, καθώς ιδρύθηκε το 1917. «Είναι σημαντικό η κοινωνία να έρχεται σε επαφή με τα επιτεύγματα της επιστήμης και να μαθαίνει το έργο μας. Το Πολυτεχνείο, όλα τα πανεπιστήμια, είναι ζωντανοί, ανοιχτοί οργανισμοί στην κοινωνία».

kathimerini.gr/