Κοινή συνέντευξη Τύπου Σ. Αναγνωστοπούλου και Αλ. Χαρίτση - Και μέτρα στήριξης 15.000 νέων επιστημόνων

Με 330 εκατ. ευρώ από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ θα επωφεληθούν την επόμενη τετραετία 15.000 φοιτητές και νέοι επιστήμονες που θα αξιοποιηθούν στα ΑΕΙ. Το ποσό ανεβαίνει αν συνυπολογίσει κανείς τα χρηματοδοτικά εργαλεία που δεν εντάσσονται στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης -όπως το νεοσυσταθέν Ταμείο Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ)- αλλά και τα ποσά που διατίθενται από τους πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Συνολικά θα διατεθεί 1 δισ. ευρώ στην έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη, όπως είπε ο υφυπουργός Οικονομίας, αρμόδιος για τα ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης.

Δεν είναι όμως μόνο θέμα χρημάτων· αυτό που αλλάζει ώς το 2020 σε σχέση με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο είναι η κατανομή των διαθέσιμων πόρων. Ο νέος χαρακτήρας των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων παρουσιάστηκε χθες από την αναπληρώτρια υπουργό Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου και τον Αλ. Χαρίτση, με τη βοήθεια του αρμόδιου ειδικού γραμματέα Γιώργου Ιωαννίδη. Πρόκειται για ένα πλέγμα δράσεων, άλλων ενεργοποιημένων και άλλων που θα ενεργοποιηθούν τους επόμενους μήνες, που στόχο έχουν τη στήριξη της ανώτατης εκπαίδευσης, είτε μέσω της ενίσχυσης των οικονομικά ευάλωτων φοιτητών είτε μέσω της αξιοποίησης του ερευνητικού δυναμικού που μπορεί να ενταχθεί στα ελληνικά ΑΕΙ, αλλά και μέσω της σύνδεσης αυτών των νέων επιστημόνων με τις ανάγκες της παραγωγικής ανασυγκρότησης.

“Αλλάζει ριζικά η πολιτική αξιοποίησης των κονδυλίων των συγχρηματοδοτούμενων έργων του υπουργείου Παιδείας, σε σχέση με αυτό που συνέβαινε πριν το 2015”, επισήμανε η Σ. Αναγνωστοπούλου, συμπληρώνοντας πως “ενισχύονται όσοι ήταν εκτός των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ χωρίς μόνιμη σχέση διδασκαλίας μέχρι τώρα. Ενισχύονται νέοι άνθρωποι με προσόντα, ώστε να αποκτήσουν και διδακτική εμπειρία και να παράξουν ερευνητικό έργο και να σταματήσει η φυγή εγκεφάλων προς το εξωτερικό”. “Αυτοί οι άνθρωποι έχουν όλη την ευθύνη σχεδιασμού του διδακτικού έργου που θα κάνουν και να ηγηθούν μικρών ομάδων έρευνας και αυτό δεν έχει ξανασυμβεί”, τόνισε.

"Στηρίζουμε την οικονομία στους υψηλά καταρτισμένους νέους ανθρώπους"

Ο Αλ. Χαρίτσης επισήμανε πως “επιδιώκουμε να στηρίξουμε την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στους υψηλά καταρτισμένους νέους ανθρώπους, το πιο σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα αυτής της χώρας”. “Παρ' ότι έχουν συκοφαντηθεί συστηματικά τα τελευταία χρόνια, τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια έχουν μείνει όρθια. Αποτελεί καθήκον και απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνησή μας να τα ενισχύσουμε και να αναβαθμίσουμε συνολικά τη δημόσια Παιδεία”, συμπλήρωσε, χαρακτηρίζοντας το ΕΣΠΑ “πολύ σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο για τη στήριξη των κυβερνητικών δραστηριοτήτων”. Είπε, ωστόσο, πως στα χρόνια της κρίσης “το brain drain έχει παροξυνθεί σε τέτοιο σημείο ώστε να θέτει υπό αμφισβήτηση τις προσπάθειες παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας”.

Ο Γ. Ιωαννίδης τόνισε πως άμεσα τα ιδρύματα θα μπορούν να έρχονται σε επαφή με τα δύο υπουργεία, προκειμένου να εξειδικευτούν ζητήματα της ενίσχυσης των δομών κοινωνικής μέριμνας στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Υπολογίζεται πως ώς το 2020 θα διατεθούν 600.000 ευρώ ανά ίδρυμα για τον σκοπό αυτό.

Μέσα το 2016 τα πρώτα διαμερίσματα σε φοιτητές στην Αθήνα

Αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη διαχείριση των φοιτητικών εστιών προανήγγειλε η Σ. Αναγνωστοπούλου. Απαντώντας σε ερώτηση της “Α” εξήγησε ότι η στέγαση βρίσκεται σε ορισμένες περιπτώσεις υπό τη διαχείριση του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, ενώ σε άλλες υπάγεται στα ιδρύματα. Είπε πως στόχος είναι σε διάστημα δύο μηνών να παραδοθούν τα πρώτα διαμερίσματα σε οικονομικά ασθενείς φοιτητές στον Δήμο της Αθήνας. “Άμεσα ανοιγόμαστε στον χώρο της επαρχίας”, συμπλήρωσε, θυμίζοντας ότι από το καλοκαίρι έχει απευθύνει αίτημα στους δήμους για συνεργασία επί της φοιτητικής στέγης, αλλά “δεν έχουν απαντήσει όλοι ή σε άλλες περιπτώσεις δεν ήταν καλά τα κτήρια”. Όσο για τη σίτιση των φοιτητών, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, όπως τόνισε, επικρατούν οι εργολαβίες, ωστόσο τόνισε ότι δεν έχει μειωθεί ο προϋπολογισμός και στόχος είναι να επωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι φοιτητές.

Η Σ. Αναγνωστοπούλου ανακοίνωσε υποτροφίες για 2.700 φοιτητές ανά έτος, σε βάθος τετραετίας, με στόχο “να τους κρατήσουμε στα περιφερειακά ιδρύματα”. Πρόκειται για 500 ή 400 ευρώ ανά μήνα (ανάλογα με τον τόπο φοίτησης και κατοικίας) επί 9 μήνες, τα οποία θα λάβουν προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές των οικονομικά ευάλωτων ομάδων. Τα χρήματα αυτά θα είναι πέραν του στεγαστικού φοιτητικού επιδόματος των 1.000 ευρώ, που διατηρείται.

avgi.gr/