Οι διοικήσεις των ΤΕΙ κατηγορούν ότι η διάταξη "μονιμοποιεί σε βαθμίδες Εκπαιδευτικού Προσωπικού, μέλη του έκτακτου διδακτικού προσωπικού των Ιδρυμάτων που δεν διαθέτουν τα ελάχιστα προσόντα των βαθμίδων αυτών (έκτακτοι επιστημονικοί και εργαστηριακοί συνεργάτες με ελλιπή προσόντα)

Σε βάρος ρύθμισης που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για το Κρατικό πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας καταφέρεται η τριμελής Γραμματεία των προέδρων των ΤΕΙ, με υπόμνημά της στη βουλή. Το νομοσχέδιο ψηφίζεται αύριο στην Ολομέλεια. Η επίμαχη διάταξη αφορά όσους ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς των ΤΕΙ έχουν δικαιωθεί με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις για τη σχέση εξαρτημένης εργασίας που τους συνέδεε με το οικείο Ίδρυμα.

Οι διοικήσεις των ΤΕΙ κατηγορούν ότι η διάταξη «μονιμοποιεί σε βαθμίδες Εκπαιδευτικού Προσωπικού, μέλη του έκτακτου διδακτικού προσωπικού των Ιδρυμάτων που δεν διαθέτουν τα ελάχιστα προσόντα των βαθμίδων αυτών (έκτακτοι επιστημονικοί και εργαστηριακοί συνεργάτες με ελλιπή προσόντα). Παράλληλα, τονίζουν ότι η ρύθμιση λειτουργεί »κατά παρέκκλιση των ακαδημαϊκών κανόνων, επιφυλάσσοντας χαριστικά ευμενέστερη μεταχείριση αποκλειστικά και μόνο για τη συγκεκριμένη ομάδα ατόμων που αφορά, σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους που ήδη κατέχουν ομοιόβαθμη θέση ή πρόκειται να υποβληθούν σε διαδικασία κρίσης για την εκλογή τους σε θέση ίδιας βαθμίδα".

Ωστόσο αναγνωρίζουν την ανάγκη να υπάρξει μέριμνα για όσους ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς των ΤΕΙ έχουν δικαιωθεί με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις για τη σχέση εξαρτημένης εργασίας που τους συνέδεε με το οικείο Ίδρυμα.

Η τριμελής Γραμματεία προτείνει την εξής διατύπωση για την επίμαχη διάταξη:

«Τα μέλη του έκτακτου διδακτικού προσωπικού των Τ.Ε.Ι. τα οποία, με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, κρίθηκε ότι συνδέονται με το οικείο Τ.Ε.Ι. με μία ενιαία σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου, καταλαμβάνουν, μετά από αίτησή τους, συνιστώμενες προς τούτο προσωποπαγείς θέσεις μελών του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) για όσα από τα μέλη η αρχική σύμβαση αφορούσε θέση έκτακτου καθηγητή εφαρμογών ή εργαστηριακού συνεργάτη ή θέση έκτακτου επίκουρου καθηγητή ή επιστημονικού συνεργάτη. Η πράξη διορισμού στις άνω θέσεις εκδίδεται εντός ενός μηνός από την υποβολή της σχετικής αίτησης και ανατρέχει στον αναγνωρισθέντα με στο διατακτικό της δικαστικής απόφασης χρόνο. Με την πράξη διορισμού καθορίζεται και το γνωστικό αντικείμενο του αιτούντος.»

Σημειώνεται ότι το Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (Ε.ΔΙ.Π.) αποτελεί υφιστάμενη κατηγορία διδακτικού προσωπικού στα ΑΕΙ (βλ. άρθρο 29 του Ν. 4009/2011) και τα μέλη της παρέχουν αυτοδύναμο διδακτικό έργο στα Ιδρύματα.

avgi.gr/