Με αφορμή την από 12/12/2018 ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων η οποία αναφέρει χαρακτηριστικά ότι

ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ Τ.Ε.Ι. ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ Α.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ Τ.Τ.

«…Στο πλαίσιο αυτό το ΥΠΠΕΘ επεξεργάζεται και λύση για την πρόσβαση αποφοίτων ΤΕΙ στα νέα προγράμματα σπουδών μέσω ενός παράλληλου συστήματος κατατακτηρίων εξετάσεων που θα αφορά μόνο αυτούς, ώστε και οι παλιοί απόφοιτοι να μπορούν να αναβαθμίσουν τα πτυχία τους και άρα τα επαγγελματικά τους δικαιώματα…», εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκειά και αγανάκτησή μας για τον τρόπο με τον οποίο η Ελληνική Κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους αποφοίτους των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων! Το σκεπτικό αυτό του Υπουργείου Παιδείας περί θεσμοθέτησης κατατακτηρίων εξετάσεων και κατά συνέπεια ύπαρξης ποσόστωσης για τους κατατασσόμενους αποφοίτους, μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους!!!

Κατόπιν αυτών, γνωρίζουμε στον Υπουργό Παιδείας κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου πως μόνο ως κακόγουστο αστείο μπορεί να ακουστεί στα αυτιά των αποφοίτων μία τέτοια εξέλιξη!

Ιδίως για την περίπτωση των ΤΕΙ Αθήνας και ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ. αναφέρουμε υπενθυμίζοντας στον αρμόδιο Υπουργό, αλλά και στον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, ότι:

1) τα Τ.Ε.Ι. είναι ήδη Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα σύμφωνα με τους διαδοχικούς νόμους 2916/2001, 3549/2007, 4009/2011 και 4485/2017.
2) τα Τ.Ε.Ι. Αθήνας και Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ. πήραν το χρίσμα της πανεπιστημιοποίησης βάσει πολλών κριτηρίων, μεταξύ των οποίων ήταν οι άριστες εξωτερικές αξιολογήσεις που έλαβαν χώρα πριν λίγα χρόνια, στις οποίες, εκτός από το ακαδημαϊκό και λοιπό προσωπικό των δύο ιδρυμάτων, συμβάλαμε κι εμείς οι απόφοιτοι.

3) όλοι οι απόφοιτοι των δύο εν λόγω Α.Ε.Ι. Τ.Τ. είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι του ΠΑ.Δ.Α. διότι αυτό δημιουργήθηκε διά απορροφήσεως των.
4) το μέτρο των κατατακτηρίων εξετάσεων που εξαγγέλλει το Υπουργείο Παιδείας είναι ανέφικτο και αμφιβόλου νομιμότητας μέτρο, καθώς αφενός θα κληθούν αποφοιτήσαντες από τμήματα των εν λόγω Α.Ε.Ι. Τ.Τ. να παρακολουθήσουν εκ νέου τα ίδια τμήματα του νέου ιδρύματος και αφετέρου, οποιοσδήποτε ευνοϊκός όρος και αν υπάρξει, θα προϋποθέτει πολυετή αναμονή για να μπορέσει κάποιος ενδιαφερόμενος να κάνει χρήση αυτής της διαδικασίας, καθώς πλέον των ανωτέρω, υπάρχει ειδική ποσόστωση εισαχθέντων μέσω κατατακτηρίων εξετάσεων.

Πώς είναι δυνατόν η μετατροπή των εν λόγω δύο Α.Ε.Ι. σε Πανεπιστήμιο, η οποία μάλιστα χαρακτηρίστηκε ως «εμβληματική» για την Δυτική Αττική δια στόματος του ανωτέρω Υπουργού αλλά και του ίδιου του Πρωθυπουργού, να συνοδεύεται από τέτοιου είδους διακρίσεις σε βάρος των πολιτών και μάλιστα των αποφοίτων των δύο ιστορικών και διακεκριμένων Α.Ε.Ι. της Δυτικής Αττικής;;;

Πώς είναι δυνατόν αυτές οι διακρίσεις να δημιουργούνται σε ένα κομμάτι της Περιφέρειας της Αττικής που έχει δοκιμαστεί κατά πολύ από τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης;;;

Οι ενδεχόμενες αυτές ενέργειες δεν συνάδουν ούτε με το αριστερό πρόσημο της κυβέρνησης, αλλά ούτε με τις αρχές της ισότητας των πολιτών!
Για τους λόγους αυτούς καλούμε την κυβέρνηση προτού θέσει το εν λόγω σ/ν σε δημόσια διαβούλευση, να πάψει να πράττει κατά το δοκούν και να προσέλθει στο τραπέζι ενός εποικοδομητικού διαλόγου με τους απόφοιτους των Τ.Ε.Ι. προκειμένου να βρεθεί μία λογική και δίκαιη λύση για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που μας αφορά!