Τα καλύτερα sites για δωρεάν online εκπαίδευση ώστε να έχεις μια ολοκληρωμένη γκάμα επιλογών, στην περίπτωση που θες να ενισχύσεις το γνωστικό σου background με μαθήματα, ή/ και πιστοποιήσεις παρακολούθησης μαθημάτων από διεθνώς αναγνωρισμένα και κορυφαίας φήμης Πανεπιστήμια.
1. Το Open Yale Courses
Προσφέρει αποκλειστικά μαθήματα από το Yale. Περιέχει πολλά videos από διαλέξεις μαθημάτων. Τα videos είναι που καθιστούν το συγκεκριμένο site μια εξαιρετική επιλογή αν θες να παρακολουθήσεις ποιοτικά μαθήματα γιατί αφομοιώνεις τις γνώσεις καλύτερα παρακολουθώντας παρά διαβάζοντας.

alt

2. Το UC Berkeley Class Central
Περιλαμβάνει μια μεγάλη γκάμα επιλογών online εκπαίδευσης. Αν και διαθέτει ελαφρώς λιγότερα μαθήματα από ότι άλλα sites, ωστόσο προσφέρει συμπληρωματικές διαλέξεις, webcasts και RSS Feeds γεγονός που καθιστά εφικτή την εις βάθος μελέτη του κάθε επιλεγμένου μαθήματος.

alt

3. Το MIT OpenCourseWare
Προσφέρει μια ποικιλία δωρεάν μαθημάτων. Επιπλέον περιλαμβάνει πολύ extra βοηθητικό υλικό στα διαθέσιμα μαθήματα της πλατφόρμας του. Έχει ακόμη δωρεάν RSS feeds, ως μια βολική προσθήκη για την διευκόλυνση της μαθησιακής διαδικασίας.

alt

4. Το Codecademy
Εξειδικεύεται αποκλειστικά στην διδασκαλία coding (κωδικοποίηση). Έχει μάλιστα ένα live παράθυρο εξάσκησης. Αυτό σημαίνει ότι έχεις τη δυνατότητα να εξασκηθείς στην κωδικοποίηση ενώ παράλληλα να παρακολουθείς την ύλη του μαθήματος. Διακρίνεται για την πολύ καλή του οργάνωση και το καλογραμμένο εκπαιδευτικό του υλικό. Παρέχει, μάλιστα, ένα dashboard όπου μπορείς να παρακολουθείς την πρόοδό σου, ενώ οργανώνει τα μαθήματα σε ενότητες. Αυτό σου επιτρέπει να μάθεις μια γλώσσα προγραμματισμού χωρίς να χρειάζεται να επιλέξεις το επόμενο μάθημα χειροκίνητα.

alt

5. Το LessonPaths
Αποτελεί εξαιρετικό εργαλείο για όσους επιθυμούν να βρουν έναν εύχρηστο και βολικό τρόπο πρόσβασης σε εκπαιδευτικό υλικό. Ο χρήστης μπορεί να δημιουργήσει συνδεδεμένα playlists με το αγαπημένο εκπαιδευτικό υλικό του από άλλα sites. Στη συνέχεια μπορεί να βαθμολογήσει αυτές τις collections, έχοντας έτσι τη δυνατότητα να βρει διαφορετικής και υψηλής ποιότητας πηγές για ένα συγκεκριμένο θέμα.

alt

6. Το Code
Επικεντρώνεται στο coding (aka. κωδικοποίηση) και στη δημιουργία apps. Περιλαμβάνει ποιοτικά μαθήματα, διαθέτοντας παράλληλα και μαθησιακές επιλογές για παιδιά. Επίσης έχει και μια ποικιλία τεχνολογικών μαθημάτων, όπως app writing, robotics και Javascript. Το υλικό των μαθημάτων, μάλιστα, μπορεί άνετα να προβληθεί και σε περιβάλλον τάξης.

alt

7. Το University of London Podcasts
Είναι μία ακόμη πηγή εξαιρετικής ποιότητας δωρεάν εκπαίδευσης. Παρόλο που όλα τα μαθήματα είναι διαθέσιμα μονάχα στην μορφή podcasts, πρόκειται για podcasts που είναι αποκλειστικά από το συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο, καθώς και από άλλα 11 Πανεπιστήμια εντός και γύρω από το Λονδίνο.Έτσι ο χρήστης έχει τη δυνατότητα πρόσβασης σε μια ευρεία γκάμα θεμάτων και διαλέξεων.

alt

8. Το University of Oxford Podcasts
Επίσης περιλαμβάνει πολλά και διαφορετικά podcasts. Τα περισσότερα είναι μέρος μιας δημόσιας σειράς διαλέξεων από επισκέπτες καθηγητές, σε πλήθος διαφορετικών διαθέσιμων recordings. To πλεονέκτημα του συγκεκριμένου site είναι ότι όλα τα podcasts είναι οργανωμένα σε ενότητες, καθιστώντας έτσι εύκολη την εγγραφή σε πολλαπλές διαλέξεις για ένα συγκεκριμένο θέμα.

alt

9. Το BBC Podcasts
Απευθύνεται στον πιο “περιστασιακό” χρήστη μια και διαθέτει μια ευρεία γκάμα από podcasts πάνω σε διαφορετικά θέματα. Τα περισσότερα podcasts ενημερώνονται σε εβδομαδιαία βάση, και επικεντρώνονται σε θέματα που αφορούν τα οικονομικά, τα sports, κ.ά. Πολλά μάλιστα θα τα βρεις και σε διαφορετικές γλώσσες. Επειδή -μάλιστα- τα μαθήματα δεν επικεντρώνονται σε εις βάθος θεωρία, είναι πιο ευνόητα από το μέσο άνθρωπο.

alt

10. Το Memrise
Άλλο ένα εντυπωσιακό δωρεάν εκπαίδευσης site που είναι ιδιαιτέρως εύκολο στη χρήση. Μπορείς να έχεις πρόσβαση σε αυτό τόσο από το desktop σου όσο και από την αντίστοιχη εφαρμογή (app). Αποτελεί ισχυρό εργαλείο αν μελετάς κάποια γλώσσα. Το site προσανατολίζεται, ωστόσο, και σε άλλα θέματα επίσης, αν και κάποιο από το εκπαιδευτικό υλικό του είναι παρεχόμενο από τους ίδιους τους χρήστες. Ένα στοιχείο που κάνει το Memrise speacial είναι η ενσωμάτωση παιχνιδιών εντός του εκπαιδευτικού υλικού, καθώς συνδυάζει έτσι την μάθηση με την ψυχαγωγία.

alt

part 1.

1. Το Coursera.org

Πρόκειται για ένα website που συνεργάζεται με Πανεπιστήμια και οργανώσεις από όλο τον κόσμο. Έτσι έχει επιτύχει να διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία θεμάτων κι εναλλακτικών επιλογών στην βάση δεδομένων του. Το Coursera είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο για δωρεάν online εκπαίδευση, που περιλαμβάνει μαθήματα από πολλά κορυφαία Πανεπιστήμια και μουσεία. Αυτό προσδίδει στο site μια πολύ μεγάλη γκάμα μαθημάτων με εκτενές εκπαιδευτικό υλικό. Αποτελεί, μάλιστα, την ιδανική επιλογή αν αναζητάς να παρακολουθήσεις διαφορετικά μαθήματα από διαφορετικές σχολές και groups.

alt

2. Το Khan Academy

Συνεργάζεται με πολλά μετά-γυμνασιακά σχολεία και προσφέρει μια εξαιρετικά εύχρηστη και πολύ καλά οργανωμένη διαδικτυακή κοινότητα. Το Khan Academy προσφέρει μαθήματα με εντυπωσιακά πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό, γεγονός που καθιστά ευκολότερη την επίτευξη των μαθησιακών στόχων.

alt

3. Το Open Culture Online Courses

Η ιστοσελίδα φιλοξενεί περίπου 1000 διαλέξεις, videos και podcasts από Πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο. Το site περιέχει πολύ εκπαιδευτικό υλικό το οποίο μπορεί να βρεθεί μονάχα στα ιδιωτικά sites των Πανεπιστημίων, και -μάλιστα- σε εύκολες κατά την περιήγηση κατηγορίες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορείς να βρεις διάφορα Πανεπιστημιακά μαθήματα, χωρίς να χρειάζεται να επισκεφτείς το site του κάθε Πανεπιστημίου ξεχωριστά. Η λίστα του Open Culture περιλαμβάνει μαθήματα από την Αγγλία, την Αυστραλία, την Ουαλία, αλλά και από πολλά άλλα κρατικά Πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών. Πρόκειται για μια εξαιρετικά χρήσιμη πηγή για να βρεις διαφορετικά μαθήματα σε έναν τομέα εξειδίκευσης.

alt

4. Το Udemy

Το concept του Udemy είναι παρόμοιο με εκείνο του Coursera, με τη διαφορά ότι παρέχει επιπλέον τη δυνατότητα στους χρήστες να δημιουργήσουν προσαρμοσμένα μαθήματα από τα μαθήματα που παρακολουθούν. Το site συνεργάζεται με πολλούς κορυφαίους καθηγητές και σχολές, και συνδυάζει μια εύχρηστη πλατφόρμα με ένα πρώτης ποιότητας εκπαιδευτικό υλικό. Ωστόσο διαθέτει τόσο δωρεάν, όσο και επί πληρωμή περιεχόμενο.

alt

5. Το Academic Earth

Είναι ένα ακόμη site που περιλαμβάνει μαθήματα από διαφορετικά σχολεία. Περιλαμβάνει μαθήματα που έρχονται πρώτα στις προτιμήσεις του κοινού, και επικεντρώνεται στην παροχή μια ευρείας γκάμας θεμάτων. Διαθέτει μία λίστα με όλα τα μαθήματα ανά αντικείμενο και σχολή, ώστε να καθιστά εύκολη για τον χρήστη την περιήγηση και τον εντοπισμό του τι τον ενδιαφέρει.

alt

6. Το edX

Άλλη μία εξαιρετική επιλογή για δωρεάν online εκπαίδευση. Διαθέτει μαθήματα διαφορετικών σχολών τα οποία έχουν εκπαιδευτικό υλικό εντυπωσιακής ποιότητας. Καλύπτει μάλιστα μια μεγάλη γκάμα θεμάτων.

alt

7. Το Alison

Το Alison πέραν της δωρεάν εκπαίδευσης προσφέρει και πιστοποίηση σε κάποιους κλάδους. Τα μαθήματα που προσφέρει είναι σχετικά κυρίως με τους τομείς της Διοίκησης, της Τεχνολογίας, της Υγείας, καθώς και κάποιων μαθημάτων σε ξένες γλώσσες. Είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν μια πιστοποίηση που να επικυρώνει το εκπαιδευτικό τους υπόβαθρο.

alt

8. Το iTunesU Free Courses

Συνεργάζεται άψογα με το iPod, ή οποιαδήποτε άλλη συσκευή της Apple. Οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να κατεβάσουν την εφαρμογή iTunesU app στο iPad, το iPhone, ή το iPod touch τους. Όσοι χρησιμοποιούν desktop μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στο iTunesU από το πάνω δεξί γωνιακό σημείο του iTunes Store. Ο χρήστης του μπορεί να αναζητήσει εκπαιδευτικό υλικό σε διάφορους τομείς και με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, είτε ανά είδος είτε ανά θέμα. Τα μαθήματα είναι συνήθως ένα μείγμα δωρεάν podcasts ή videos, κι επί πληρωμή περιεχομένου. Το ITunesU περιλαμβάνει μαθήματα σε μια ευρεία γκάμα θεμάτων αλλά δεν είναι συμβατό με Android, Google ή Windows κινητό.

alt

9. Το Stanford Online

Το Stanford Onlineπροσφέρει μαθήματα με εξατομικευμένο ρυθμό και διάρκεια μαθημάτων. Σε αντίθεση με το Coursera που διαθέτει κάποια μαθήματα από το Πανεπιστήμιο Stanford, πολλά μαθήματα είναι διαθέσιμα μονάχα μέσω άλλων hosts. Κάποια μαθήματά του απαιτούν iTunes, αλλά τα περισσότερα μπορούν να ολοκληρωθούν στον web browser σου. Είναι ένα εξαιρετικό site για υψηλής ποιότητας μαθήματα, παρόλο που τα θέματά του είναι κάπως περιορισμένα συγκριτικά με άλλα sites που συνεργάζονται με περισσότερες από μία σχολές.

alt

10. Το Harvard Extension

Το Harvard Extension περιλαμβάνει δωρεάν online μαθήματα μονάχα από το Πανεπιστήμιο του Harvard. Είναι άλλη μία εξαιρετική πηγή για εξαιρετικής ποιότητας εκπαιδευτικό υλικό, παρόλο που η ποικιλία μαθημάτων που διαθέτει είναι αρκετά περιορισμένη συγκριτικά με τα άλλα sites που παρέχουν μαθήματα από πολλές σχολές. Ακόμη, δίνει στον χρήστη τη δυνατότητα να αναζητήσει μαθήματα ανά επαγγελματική πιστοποίηση. Αυτό το καθιστά εξαιρετικά εύχρηστο αν ο μαθησιακός σου στόχος περιλαμβάνει την απόκτηση πιστοποίησης.

alt

foititakos.gr