“Πρόσβαση των οικονομικά ασθενέστερων στα

* Είναι κοινό “μυστικό” ότι οι αμοιβές ορισμένων καθηγητών από με υψηλά μπορεί να φτάνουν στο διπλάσιο του μισθού τους. Μιλάμε για ποσά ακόμη και πάνω από 150 ευρώ την ώρα. Την ίδια στιγμή, μόλις το 30% των μεταπτυχιακών είναι δωρεάν. Δεν θα έπρεπε να υπάρξει ένα ‘ταβάνι’ στα δίδακτρα;

Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν τέτοια φαινόμενα. Οι παθολογίες που έχουν παρατηρηθεί αντανακλούν και τα εξαιρετικά σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στις διοικήσεις ορισμένων ΑΕΙ, οι οποίες δεν φαίνεται να έχουν συνειδητοποιήσει ούτε την αποστολή των ΑΕΙ ούτε και τον δικό τους ρόλο στην παροχή μιας ουσιαστικής παιδείας. Έχει, όμως, σημασία να τονιστεί ότι η μεγάλη πλειονότητα των προγραμμάτων παρέχουν εξαιρετικές σπουδές και θα ήταν λάθος το απαράδεκτο καθεστώς κάποιων μεταπτυχιακών προγραμμάτων να «καταπιεί» τα υπόλοιπα. Δίπλα σε όσους καθηγητές βλέπουν τα μεταπτυχιακά ως πηγή «πλουτισμού» ας σημειώσουμε ότι υπάρχουν πάρα πολλοί που διδάσκουν επιπλέον ώρες χωρίς καμία πρόσθετη αμοιβή.

Την ευθύνη των πρέπει αυτονόητα να την έχουν τα ΑΕΙ μέσα από τα όργανά τους, όπως είναι και σήμερα. Στόχος του υπουργείου είναι να διασφαλιστεί η δωρεάν παιδεία, η πρόσβαση των οικονομικά ασθενέστερων στα μεταπτυχιακά, αλλά και η δυνατότητα λειτουργίας των προγραμμάτων. Στις 14 Ιανουαρίου, στην έκτακτη Σύνοδο Πρυτάνεων θα παρουσιαστεί το συνολικό σχέδιό μας, την αρχική επεξεργασία του οποίου είχε κάνει η Σία Αναγνωστοπούλου.

* Η σίτιση και η στέγαση των φοιτητών αποτελεί διαχρονικό αίτημά τους. Εδώ και πολλά χρόνια, όμως, δεν ρυθμίζεται, παρά μόνο “μεσοβέζικα”. Τι θα κάνετε;

Πληρώνουμε εδώ τα αποτελέσματα αδιαφορίας δεκαετιών. Τα προβλήματα της φοιτητικής μέριμνας θέλουν έναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, τον οποίο δεν τολμά καμία κυβέρνηση. Ούτε συνολική εικόνα των αναγκών ή των υπαρχουσών δομών είχαμε. Προχωρήσαμε ήδη στη συστηματική καταγραφή τους, ώστε να έχουμε τη βάση που απαιτεί ένας τέτοιος σχεδιασμός. Φέτος, ακόμη, προχωρήσαμε στη στήριξη των πιο αδύναμων κοινωνικά ομάδων με υποτροφίες της τάξης των 500 ευρώ μηνιαίως για όλη τη διάρκεια των σπουδών τους. Στόχος μας, ωστόσο, είναι να επεξεργαστούμε μια συνολικότερη λύση το γρηγορότερο δυνατόν. Το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) έχει αναλάβει να καταθέσει στο υπουργείο οικονομική και διαχειριστική μελέτη, πρώτα για τη σίτιση.

avgi.gr Συνέντευξη στη Μίνα Κωστοπούλου