Το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας της Σχολής Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών του Ιονίου Πανεπιστημίου προκηρύσσει το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) με τίτλο "Οπτικοακουστικές Τέχνες στην Ψηφιακή Εποχή" (ΦΕΚ 2936/20.07.2018, τ. B') για το ακαδημαϊκόέτος 2022-2023, βάσει των διατάξεων του Ν.4485/2017.

Το εν λόγω ΠΜΣ εστιάζει στην καλλιέργεια και στην παροχή εξειδίκευσης στο δημιουργικό πεδίο των νέων μορφών καλλιτεχνικής έκφρασης με χρήση αποκλειστικά ψηφιακών μέσων (ψηφιακές τέχνες/ τέχνες των νέων μέσων), όπως αυτές θεμελιώνονται στο δημιουργικό υπόβαθρο παραδοσιακών μορφών τέχνης (εικαστικά, χαρακτική, γλυπτική, αλλά και μουσική/ ηχητική παραγωγή), αλλά διαφοροποιούνται και αναπτύσσονται κατεξοχήν και αποκλειστικά με την ενσωμάτωση της διαρκώς εξελισσόμενης ψηφιακής διαδραστικής και οπτικοακουστικής τεχνολογίας.

Το ΠΜΣ οδηγεί στην απόκτηση Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο Οπτικοακουστικές Τέχνες στην Ψηφιακή Εποχή (στα αγγλικά: Audiovisual Arts in the Digital Age). Το πρόγραμμα είναι πλήρους φοίτησης και δεν παρέχεται η δυνατότητα μερικής φοίτησης στους υποψηφίους προς ένταξη.

Για το ακαδημαϊκό έτος 2022 – 2023, ο αριθμός των διαθέσιμων θέσεων μεταπτυχιακών φοιτητών/τριων στο ΠΜΣ είναι 25.

Υποβολή Αιτήσεων
Στο ΠΜΣ γίνονται δεκτοί κάτοχοι τίτλου πρώτου κύκλου σπουδών Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 34 του Ν.4485/2017. Βάσει της ανωτέρω ιδιαίτερης στοχοθεσίας του ΠΜΣ, το πτυχίο των υποψηφίων που θα γίνονται δεκτοί στο ΠΜΣ θα πρέπει να έχει σχέση πρωτίστως με τις παραδοσιακές μορφές τέχνης, ήτοι:

α) τις Τέχνες, το Σχέδιο και την Αρχιτεκτονική: στην κατηγορία αυτή εμπίπτουν (ενδεικτικά) οι πτυχιούχοι Τμημάτων Καλών ή και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Κινηματογράφου, Γραφικών και Γραφιστικών Τεχνών, Φωτογραφίας, Σχεδιασμού Βιομηχανικών Προϊόντων, Αρχιτεκτονικής κ.λπ.,
β) τη Μουσική Επιστήμη και Τέχνη, όπως π.χ. οι πτυχιούχοι των Τμημάτων Μουσικών Σπουδών,
γ) την Εφαρμογή της Τέχνης και της Οπτικοακουστικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας σε ποικίλα πεδία (π.χ. Ψυχαγωγίας, Μαζικής Επικοινωνίας, Πολιτισμού κ.λπ.), όπως πτυχιούχοι τμημάτων Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος & Νέων Τεχνολογιών ή Πολιτισμικής Τεχνολογίας & Επικοινωνίας, ή Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
Κατ’ εξαίρεση, είναι δυνατή η εισαγωγή στο ΠΜΣ αποφοίτων Τμημάτων λοιπών γνωστικών πεδίων, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι αυτοί ήδη έχουν καλλιτεχνική δραστηριότητα και έχουν να επιδείξουν προς κρίση δημιουργικό καλλιτεχνικό έργο (φάκελος καλλιτεχνικών εργασιών).

Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν και οι τελειόφοιτοι των ανωτέρω Τμημάτων οι οποίοι, εφόσον γίνουν δεκτοί, έχουν δικαίωμα εγγραφής στο ΠΜΣ μόνο αν έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους έως και την ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλλουν αίτηση υποψηφιότητας αποκλειστικά ηλεκτρονικά στη διεύθυνση https://avarts.ionio.gr/ada/enroll/ μέχρι και την 19η Σεπτεμβρίου 2022 (ώρα 15:00)

Αναλυτική Προκήρυξη ακαδημαϊκού έτους 2022-2023:
https://avarts.ionio.gr/ada/v2/gr/call/

Πρόγραμμα Σπουδών:
https://avarts.ionio.gr/ada/v2/gr/studies/curriculum/