Τίτλος:
Υποτροφίες με προοπτική σε αριστούχους φοιτητές των ΑΕΙ
Πληροφορίες:

Υποτροφίες που απευθύνονται σε αριστούχους φοιτητές των ελληνικών Πανεπιστημίων και ΤΕΙ και επιθυμούν να αυξήσουν τα προσόντα τους με μια υπό - εξειδίκευση δίνει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος σε συνεργασία με το DEREE - The American College of Greece.

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα συνεχιστεί ως το 2018: το πρόγραμμα «Επανεκκίνηση και Ενίσχυση των Νέων» που έχει στόχο να δώσει ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης στις νεότερες γενιές στην Ελλάδα και αποτελεί δωρεά από το «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» στο «DEREE - The American College of Greece».
 
Χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος, το Πρόγραμμα Παράλληλων Σπουδών που συνεχίζεται με επιτυχία από το DEREE θα ενισχυθεί σημαντικά, προσφέροντας σε περισσότερους φοιτητές τη δυνατότητα να διευρύνουν τις ακαδημαϊκές τους γνώσεις και να προετοιμαστούν κατάλληλα για μία επιτυχημένη επαγγελματική πορεία.
 
Το Πρόγραμμα αυτό εκτός από διαδικτυακές συνδέσεις με τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, προσφέρει και πρόσβαση σε ένα ισχυρό δίκτυο αποφοίτων, που αριθμεί πάνω από 40.000 μέλη σε όλο κόσμο.
 
Τις λεπτομέρειες του εξηγεί στο «Βήμα» ο κ. Δημήτρης Ανδρέου, αντιπρόεδρος εγγραφών και διοίκησης του DEREE.
 
Ποιος είναι ο σκοπός του Προγράμματος Υποτροφιών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στο DEREE;
 
«Το πρόγραμμα αυτό εντάσσεται σε μια ευρύτερη πρωτοβουλία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος υπό τον τίτλο «Επανεκκίνηση και Ενίσχυση των Νέων». Στόχος είναι να εξοπλίσει αριστούχους φοιτητές δημοσίων ΑΕΙ και ΤΕΙ με επιπλέον δεξιότητες που μόνο το DEREE μπορεί να προσφέρει, μέσω ενός προγράμματος παράλληλων σπουδών. Οι υπότροφοι καλούνται να παρακολουθήσουν μία υπό - ειδικότητα (αποτελούμενη από μια σειρά 6-8 μαθημάτων) στο DEREE, συμπληρωματικά με τις σπουδές τους στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Για παράδειγμα, ένας φοιτητής του Πολυτεχνείου μπορεί να συμπληρώσει τις σπουδές του με μια υπό - ειδικότητα στο Μάνατζμεντ ή ένας φοιτητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου να συμπληρώσει τις σπουδές του με μία υπό - ειδικότητα στο Μάρκετινγκ ή μια φοιτήτρια της Νομικής να σπουδάσει παράλληλα και Χρηματοοικονομικά.. Το σκεπτικό του προγράμματος είναι πως οι νέοι αυτοί θα έχουν πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες στην αγορά εργασίας και μια μέρα θα αναδειχθούν σε ηγέτες στους τομείς τους προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας μας. Το πρόγραμμα αυτό χτίστηκε πάνω στο ήδη επιτυχημένο πρόγραμμα Παράλληλων Σπουδών του Κολεγίου, μέσω του οποίου πάνω από 300 φοιτητές ΑΕΙ και ΤΕΙ σπουδάζουν παράλληλα στο DEREE».
 
Πόσοι και ποιοι είναι οι υπότροφοι του προγράμματος;
 
«Το 2014-15, την πρώτη χρονιά του προγράμματος, δεχτήκαμε σε αυτό 35 φοιτητές από διάφορα πανεπιστήμια όπως το Καποδιστριακό, το ΕΜΠ, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, το Πάντειο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Φέτος αναμένουμε ο αριθμός να αυξηθεί σε 70 περίπου. Ιδού μερικά στατιστικά για την περυσινή πρώτη ομάδα υποτρόφων: 23 είναι γυναίκες και 12 άνδρες. Ο μέσος όρος βαθμολογίας τους στο δημόσιο πανεπιστήμιο ήταν 7,86/10. Ο μέσος όρος βαθμολογίας στο DEREE ήταν 3,77/4. Ο μέσος όρος απολυτηρίου Λυκείου ήταν 18,99/20. Όπως καταλαβαίνετε πρόκειται για μια ομάδα νέων με υψηλές επιδόσεις. Για παράδειγμα όλοι έχουν απολυτήριο άνω του 17/20 και κατά συνέπεια, πέραν της υποτροφίας του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, επωφελούνται από την πολιτική του DEREE που παρέχει μειώσεις διδάκτρων 25-50% σε όλους τους φοιτητές με απολυτήριο άνω του 17».
 
Πόσα έτη διαρκεί το πρόγραμμα που καλύπτουν οι υποτροφίες και τι προνόμια εξασφαλίζει η παρακολούθηση του;
 
«Το DEREE είναι ένα αμερικανικό εκπαιδευτικό ίδρυμα και ακολουθεί το αμερικανικό μοντέλο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Κάθε φοιτητής μπορεί να διαμορφώσει το πρόγραμμα σπουδών του ανάλογα με τις ανάγκες του και να επιταχύνει ή να επιβραδύνει τις σπουδές του. Επίσης μπορεί να επιλέξει αν θα πάρει μαθήματα πρωί ή απόγευμα ή και βράδυ. Σε γενικές γραμμές οι φοιτητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα μπορούν να συμπληρώσουν την υπό - ειδικότητα σε χρόνο που κυμαίνεται μεταξύ του ενός και των τριών ετών. Στο διάστημα που σπουδάζουν στο DEREE οι φοιτητές έχουν πρόσβαση σε όλα τα προγράμματα του Κολλεγίου όπως την αμειβόμενη Διεθνή Πρακτική Εξάσκηση σε διεθνείς εταιρείες σε Ευρώπη Αμερική και Ασία, το Πρόγραμμα Study Abroad που στέλνει φοιτητές μας σε συνεργαζόμενα πανεπιστήμια σε τέσσερις ηπείρους, το φημισμένο Career Office του DEREE κ. α. Υπάρχουν όμως και ειδικές επιμορφωτικές εκδηλώσεις, αποκλειστικά για τους υποτρόφους του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, των οποίων η παρακολούθηση είναι υποχρεωτική και οι οποίες έχουν στόχο τη σφαιρική προετοιμασία των νέων αυτών για την μετέπειτα σταδιοδρομία τους. Για παράδειγμα, οι φοιτητές του προγράμματος πέρυσι έκαναν, μεταξύ άλλων, ειδικά σεμινάρια για Επαγγελματική Επικοινωνία (Professional Communication), κοινωνικές δεξιότητες (soft skills), για το πώς ερευνά κανείς αποτελεσματικά την αγορά εργασίας, για την επαγγελματική δικτύωση (Professional Networking) κ. α. Επίσης επισκέφτηκαν εταιρείες, παρακολούθησαν παρουσιάσεις εταιρειών και ήρθαν σε επαφή με στελέχη από διαφορετικούς τομείς της οικονομίας. Από τον Ιανουάριο ξεκινούν οι τοποθετήσεις των πρώτων φοιτητών σε εργασίες του προγράμματος για αμειβόμενη πρακτική σε διεθνείς εταιρείες».
 
Σε ποια γλώσσα είναι οι σπουδές;
 
«Η διδασκαλία στο DEREE διεξάγεται αποκλειστικά στην Αγγλική γλώσσα, κάτι που αποτελεί ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα των σπουδών στο Κολέγιο. Οι φοιτητές μας, αποφοιτώντας, είναι έτοιμοι και γλωσσικά και πολιτιστικά να ενταχθούν στο διεθνές περιβάλλον. Γι' αυτό και τόσοι πολλοί απόφοιτοι του DEREE έχουν σταδιοδρομίες που ξεπερνούν κατά πολύ τα μέτρα και τα σύνορα της πατρίδας μας. Το ίδιο, φυσικά, ισχύει και για τους υπότροφους του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, αλλά και για όλους τους φοιτητές που κάνουν παράλληλες σπουδές στο DEREE και σε κάποιο δημόσιο ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ. Είναι ενδεικτικό ότι η φοίτηση στο DEREE πολλές φορές αποδεικνύεται το διαβατήριο για μεταπτυχιακές σπουδές σε μερικά από τα κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ και της Ευρώπης».
 
Έχετε σκέψεις για επέκταση της συνεργασίας σας και σε άλλους τομείς;
 
«Φιλοδοξία μας αυτή τη στιγμή είναι το συγκεκριμένο πρόγραμμα να πετύχει τους στόχους του και να επεκταθεί. Θέτουμε μετρήσιμους στόχους ώστε να έχουμε μια πλήρη εικόνα της εξέλιξης των φοιτητών που συμμετέχουν και παρακολουθούμε τη συμμετοχή των φοιτητών στις επιμέρους δραστηριότητες του προγράμματος, πολλές από τις οποίες έχουμε σχεδιάσει αποκλειστικά γι' αυτούς. Καθώς θα αποφοιτούν, θα αρχίσουμε να παρακολουθούμε και την εξέλιξή τους στην αγορά εργασίας ή / και τις μεταπτυχιακές σπουδές για να μετρήσουμε την πραγματική αποτελεσματικότητα του προγράμματος - η οποία, αν κρίνω από τις μέχρι τώρα ενδείξεις, είμαι βέβαιος πως θα είναι εξαιρετικά μεγάλη και θα προσφέρει».