Φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Πατρών επιχειρεί με ένα νέο τρόπο να "αλλάξει" την καθημερινότητα μας!

Δημιούργησε το "Οmnisens" - Μια εφαρμογή για κινητά!

H Mαρία Φαββατά έχει πάρει ένα πτυχίο στην Πάτρα στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών ενώ αυτό το διάστημα στο πλαίσιο της διπλωματικής της εργασίας υλοποιήσε μια καινοτόμο εφαρμογή για έξυπνα κινητά τηλέφωνα.

Μέσω αυτής διάφορες εθελοντικές ομάδες και οργανισμοί, μπορούν να συλλέξουν και να διαχειριστούν πλούσια πληροφορία (κείμενο, εικόνα, ήχο, βίντεο, γεωγραφική θέση) από το κοινό.

Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η ενεργός συμμετοχή των πολιτών σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και επίλυσης προβλημάτων.

Φανταστείτε να μπορούσατε εσείς οι ίδιοι να δημιουργήσετε ένα project σχετικά με τα προβλήματα για τους δρόμους και τα πεζοδρόμια στην Πάτρα. Να συλλέξετε πληροφορίες για λακούβες, εμπόδια ή κακοτεχνίες.

Να μπορούσαμε μέσω του κινητού να κάναμε αναφορά για εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα σε δρόμους, για προβλήματα φροντίδας σε αδέσποτα ζώα ή και προβλήματα παράνομης στάθμευσης.

Η πλατφόρμα Omnisens που δημιούργησε η Μαρία κάνει αυτό ακριβώς. Με τη συνεισφορά των πολιτών, εμάς δηλαδή γίνεται μια εύκολη, γρήγορη και καθοριστική καταγραφή των προβλημάτων η οποία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί το ίδιο από έναν Δήμο ή δημόσιο φορέα ή από κάποιον εθελοντικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό.

Με λίγα λόγια να καλυτερέψει η καθημερινότητα μας!

Όπως ανέφερε η Μαρία στο patrasevents.gr «Είναι σίγουρα μια εφαρμογή που θα επιλύσει κόπο και χρόνο στους ενδιαφερόμενους. Θέλω να δω και εγώ η ίδια που θα φτάσει και αν πάει καλά να το εξελίξω.

Η πλατφόρμα αυτή συνδυάζει ένα πλήθος από πλεονεκτήματα για τους ενδιαφερόμενους. Είναι εύκολη στη χρήση της καθώς απευθύνεται σε μη εξειδικευμένους χρήστες χωρίς γνώσεις προγραμματισμού, είναι εύκολη στη χρήση και εγκατάστασή της ενώ δεν καταλαμβάνει μεγάλο αποθηκευτικό χώρο στο κινητό.»

Το Omnisens είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια πολλών που σκέφτονται το κοινό καλό. Έτσι το εξέλαβα εγώ.

alt

Πώς δουλεύει;

- Αρχικά ο ενδιαφερόμενος φορέας πρέπει να εγγραφεί στην πλατφόρμα και στη συνέχεια να ξεκινήσει τη διαδικασία δημιουργίας ενός πρότζεκτ.

Η δημιουργία ενός πρότζεκτ είναι εύκολη και γρήγορη. Στην αρχή ο ενδιαφερόμενος εισάγει κάποια στοιχεία που αφορούν στο πρότζεκτ όπως όνομα, εικόνα, περιγραφή, γεωγραφική περιοχή που αφορά το project του, καθώς και στοιχεία επικοινωνίας με αυτόν όπως email, ιστοσελίδα.

- Στη συνέχεια επιλέγει το είδος δεδομένων που θέλει να συλλέξει αναθέτοντας εργασίες στο κοινό (διαδικασία drag-and-drop, δεν απαιτούνται γνώσεις προγραμματισμού) και ολοκληρώνει με αυτόν τον τρόπο τη δημιουργία ενός πρότζεκτ.

- Στο σημείο αυτό το πρότζεκτ είναι σε ισχύ και γνωστοποιείται στο κοινό μέσω της εφαρμογής στο κινητό. Οι χρήστες μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτό, εφόσον βέβαια η γεωγραφική τους θέση είναι εντός της εμβέλειας ισχύος του πρότζεκτ και τα δεδομένα που συλλέγουν αποστέλλονται και αποθηκεύονται στην πλατφόρμα.